Googles ai skannar dina ögon för att hitta hjärtsjukdomar

2018-02-20 10:04  
Forskarnas mjukvara kan få detaljerad information om en persons hälsotillstånd genom att läsa av dennes ögonbotten. Foto: Alamy / rimom

Den nya tekniken är lika tillförlitlig som ett blodprov och kan i framtiden användas för att hjälpa läkare ställa diagnoser.

Forskare vid Googles medicintekniska dotterbolag Verily har tagit fram en ny lösning för att diagnostisera patienter med hjälp av ögonavläsning. Det rapporterar The Verge.

Mjukvaran analyserar bilder på patientens ögonbotten och kan med stor precision avgöra uppgifter som en persons ålder, blodtryck och om denne röker. Data som i sin tur kan användas för att förutse om patienten riskerar att drabbas av hjärtsjukdomar, som en hjärtattack.

Verily har tränat sin ai genom att låta den analysera ögonbilder och annan data från över 284 000 patienter, skriver forskarna i en artikel som publicerats i tidskriften Nature Biomedical Engineering. Poängen är att lära mjukvaran att känna igen olika tecken på hjärtsjukdomar som går att avläsa i ögonbotten.

I tester har den ai-baserade mjukvaran kommit ner i nästan samma felfrekvens som vanliga blodprover. Totalt har den fått ställa en "diagnos" med hjälp av patientdata tillhörande drygt 13 000 personer ur två olika forskningsdatabaser.

I 70 procent av fallen lyckades datorn förutspå vilka patienter i databasen som skulle komma att råka ut för en allvarlig hjärtsjukdom, som en hjärtattack, de närmaste fem åren. Den vedertagna metoden med blodprov hade jämförelsevis en träffsäkerhet på 72 procent.

Men metoden behöver fortfarande finslipas och testas ytterligare innan den kan användas i skarpt läge. Först därefter går det att avgöra om ögonbottenavläsningen kan ersätta eller komplettera dagens tester.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer