Forskare varnar för slarv med solskydd

2018-07-26 14:23  
Foto: Berit Roald / NTB scanpix / TT

Snåla inte med solkrämen! Solskyddsprodukter ger nämligen mindre än hälften av det skydd som de förväntas ge. Men problemet är inte produkterna i sig utan folks hafsiga insmörjning, hävdar forskare.

Sex teskedar. Så mycket solkräm behöver en medelstor vuxen smörja in sig med för att krämen ska ge ett fullgott skydd mot solen. I själva verket använder de flesta av oss betydligt mindre än så, vilket gör att produkterna ger mindre än hälften av den förväntade effekten, rapporterar brittiska BBC.

I teorin skulle solskyddsfaktor 15 räcka för att skydda mot solskador, men taget i beräkning hur produkten appliceras är faktor 30 eller 50 nödvändigt, skriver forskare från Londons King's college som ligger bakom studien.

Läs mer: Spermier tappar kraft av solskydd

Främst slarvar vi med öron, tinningar och sidorna på halsen, säger forskarna som även höjer ett varningens finger för produkter som påstås vara vattenfasta. Trots att vissa produkter kan behålla sina solskyddande egenskaper vid kontakt med vatten försvinner upp till 85 procent av produkten när vi torkar oss med en frottéhandduk, säger forskarna.

Läs mer: Miljöfarliga solkrämer förbjuds

För att känna oss säkra i solen bör vi smörja in oss 15-30 minuter innan vi ger oss ut och upprepa proceduren minst varannan timme.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer