Forskare varnar för riskerna med grafen

2012-06-15 07:31  
Grafen i form av stora flak kan tillverkas på en metallfolie. Det atomtunna lagret förs sedan över till exempelvis glasskärmar. Då kan delar av materialet lossna. Tekniken används bland annat av Samsung för att utveckla nya typer av interaktiva skärmar. Foto: Mikael Syväjärvi

Nanomaterialet grafen kan hota vår hälsa och miljön. För att inte göra liknande misstag som med pcb och ddt krävs ett nytt risktänkande. Det konstaterar Chalmersforskare i en ny rapport.

Användningen av supermaterialet grafen är i sin linda. I takt med att produkter med materialet når marknaden kommer tillverkningen att skjuta i höjden.

– Grafen är ett jättehäftigt material, och nu har vi chansen att föra in ett risktänkande i tid, säger Sverker Molander vid Miljösystemanalys på Chalmers tekniska högskola.

Tillsammans med sina kolleger har han granskat möjliga risker med grafen, dels i samtal med grafenforskare, dels genom en litteraturstudie.

Rapporten konstaterar att grafen utöver sina eftertraktade egenskaper (se faktarutan) även har egenskaper som gör materialet till en potentiell miljö- och hälsofara. Grafen bryts ner långsamt. Dessutom är det hydrofobt, det vill säga dras till fett, och kan därmed tas upp av levande organismer och ackumuleras i näringskedjan. Samma egenskaper utmärker miljögifter som pcb och ddt.

Bara få studier har gjorts om grafen och dess giftighet – i slutet av år 2011 fanns fyra publicerade undersökningar. Tre av dem utfördes på mänskliga celler och visar att grafen kan orsaka celldöd och inflammationer. Den fjärde gjordes på bakterier som fick växa på grafen. 87 till 95 procent av bakterierna dog.

– Det hela blir ännu mer komplicerat av att vi inte vet i vilken form grafen kommer att förekomma i miljön. Blir det i form av ark eller som mer hopskrynklade strukturer?

Grafen kan också rullas ihop till kolnanorör som kan användas för att skapa mekaniskt starka kompositer. Men kolnanorör har en form och storlek som påminner om asbestfibrer.

Det gör att miljötoxikologer på bland annat Karolinska institutet har fått upp ögonen för dem.

– Det finns många kunskapsluckor som behöver fyllas när det gäller grafen. Får man koll på riskerna är det lättare att designa produktionsprocesser och framtida användning inom industrin på ett sätt som inte riskerar att skada miljön eller vår hälsa, konstaterar Sverker Molander.

Forskningsstudien utfördes inom projektet Nanosphere, som bekostas av forskningsrådet Formas. Målet med projektet är bättre riskbedömningar av nanoteknik.

Nobelprisat kolgitter

Grafen upptäcktes 2004 av Andre Geim och Konstantin Novoselev vid universitetet i Manchester, Storbritannien. Materialet ­består av ett enda lager av kolatomer ordnade i ett hönsnätsmönster. Det är starkare än stål, ultra­lätt, böjbart och genomskinligt. De elektriska egenskaperna är extremt goda. Elektroner rör sig ­tusen gånger snabbare i grafen än i kisel.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Grafen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer