Drönarens ai kan identifiera hajar

2017-12-20 14:30  
Drönarens mjukvara kan identifiera en haj med 90 procents träffsäkerhet, vilket ska jämföras med cirka 16 procent för det mänskliga ögat. Foto: Westpac little Ripper

Nu kan de som badar i Sydney simma lugnare. Drönare skannar av vattnen och varnar för hajar. Den artificiella intelligensen kan identifiera 16 olika objekt, och urskilja allt från valar och delfiner – till surfare

På andra sidan jordklotet är sommaren i full sving, och badande längs Australiens kust har redan utsatts för ett antal hajattacker. Men i år behöver de som firar sin semester i Sydney inte känna samma skräck för att bli amputerade. Badarna skyddas nämligen av drönare vars uppdrag är att skanna av vattnen och varna för hajar. Den artificiella intelligensen är byggd kring tusentals bilder tagna av drönarna, och algoritmen kan inte bara plocka ut farliga fiskar.

- Vi kan identifiera 16 olika objekt, som hajar, valar, delfiner, surfare, olika typer av båtar och en rad andra intressanta föremål, säger mjukvaruutvecklaren Nabin Sharma vid University of Technology i Sydney, till Japan Times.

Vanligtvis sköts hajspaningen av badvakter. De förlitar sig på den egna synen, som är underlägsen den nya teknologin. Drönarens mjukvara kan identifiera en haj med 90 procents träffsäkerhet, vilket ska jämföras med cirka 16 procent för det mänskliga ögat. Badvakterna är mycket nöjda med tillskottet.

- Skälet till att drönaren är så avgörande är att vi ibland inte kan se över vågorna. Att då använda en drönare ger den där lilla extra säkerheten för oss, säger Romilly Madew, ordförande för Bilgola Surf Lifesaving Club, till Japan Times.

Drönarna kan dessutom släppa ned flyttutrustning till nödställda. En annan fördel är att man kan överge de klassiska nätbarriärer som skyddar många stränder. De ger inte ett fullgott skydd och gör dessutom stor skada på det marina livet. Samtidigt ökar riskerna för hajattacker i och med att olika vattenleksaker blir allt mer populära. Lösningen kommer förmodligen vara drönare i kombination med sonarteknik. Nästa steg för University of Technology i Sydney är att lägga in krokodiler i drönarnas mjukvara.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt