Deras nya metod gör avloppsvatten till dricksvatten – med lönsamhet

2022-03-08 11:02  
Tillsammans med existerande teknik kommer det gå att korta förloppet från avloppsvatten till dricksvatten. Foto: Lindsay Filgas / Rob Jordan

Stanforduniversitetet har utvecklat en ny process för att rena avloppsvatten. Tekniken ger också en restprodukt som exempelvis kan användas i gödningsmedel.

En energieffektiv metod för att rena avloppsvatten är genom anaerob filtrering, där vattnet passerar genom ett membran.

Ett problem vid syrefattig (anaerob) nedbrytning av avloppsvatten är dock att det bildas bildas svavelväte, även kallat vätesulfid. Det är en mycket giftig gas som luktar ruttna ägg.

Nu har dock Stanforduniversitetet lyckats omvandla problemet till att i stället bli en lukrativ inkomstkälla. Det skriver de i ett pressmeddelande. Metoden går ut på att mikroskopiska organismer omvandlar sulfiderna till ofarliga molekyler. Dessa har i sin tur visat sig ha stor potential för att bli en viktig resurs.

Kan omvandlas till dricksvatten med grön energi

I stället för att använda kemikalier har forskarna utgått från en elektrokemisk svaveloxidation. I och med att processen använder väldigt lite energi så kan en hel stads avlopp omvandlas till dricksvatten med grön energi. Samtidigt går processen att styra så att det inte bildas svavelväte.

Läs mer: Ny industrigren på väg att växa fram i Sverige

Från sulfiderna kan men exempelvis få fram svavelsyra, som används inom många tillverkningsprocesser – bland annat för att producera gödningsmedel. Det finns även en förhoppning om att den nya processen skulle kunna plocka ut material som kan användas i batterier. 

Tillsammans med existerande teknik kan man minska avstånden mellan avloppsvatten och dricksvatten. Forskarnas arbete har publicerats i den vetenskapliga tidskriften ES&T.

John Edgren

Mer om: Avlopp Stanford

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer