Därför fungerar högintensiv intervallträning

2015-11-04 09:52  
”Tre minuter av högintensiv träning bryter ned kalciumkanaler i muskelcellerna”, konstaterar forskningsledaren Håkan Westerblad, professor vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska institutet. Foto: Alamy

Svenska forskare har klurat ut varför högintensiv intervallträning är så effektiv. Men undvik antioxidanter, de försämrar effekten.

Träna maximalt under en halv minut, vila några minuter och utmana kroppen på nytt. Upprepa sex gånger. Så ser grundreceptet för högintensiv intervallträning ut. Träningsformen har blivit enormt populär bland såväl idrottare som vanliga motionärer, inte minst eftersom effekten blir lika bra som vid vanlig uthållighetsträning.

Hittills har ingen kunnat förklara varför högintensiv träning fungerar så bra. Det har det blivit ändring på sedan forskare vid Karolinska institutet hittat mekanismen bakom de förvånansvärt goda effekterna av träningsformen.

– Tre minuter av högintensiv träning bryter ned kalciumkanaler i muskelcellerna. Det leder till en långvarigt förändrad kalciumhantering i cellerna och det är en utmärkt signal för adaptation, till exempel nybildning av mitokondrier, konstaterar forskningsledaren Håkan Westerblad, professor vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska institutet.

Mitokondrierna kan liknas vid cellens energifabriker. Förändringar som stimulerar nybildning av dem ökar muskelns uthållighet. Förändringen triggades av den ökning av fria radikaler som träningen satta i gång.

Under studien fick motionärer cykla så intensivt som möjligt under 30 sekunder, vila under fyra minuter och sedan upprepa detta upp till sex gånger. Efter den högintensiva träningen togs små prover från muskelvävnaden i låret.

Forskarna höjer också ett varnande finger för att kosttillskott med antioxidanter som vitamin E och vitamin C kan försämra effekten. I alla fall var det vad som hände när forskarna studerade möss behandlades med en antioxidant före och under en aktivitet som efterliknar den vid högintensiv intervallträning.

– Vår studie visar att antioxidanter tar bort effekten på kalciumkanalerna, vilket kan förklara varför antioxidanter kan försämra svaret på uthållighetsträning, säger Håkan Westerblad.

Förutom forskare vid Karolinska institutet medverkade forskare i Schweiz och Litauen i studien.

Forskarnas resultat har publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Träning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer