Containerodling ska göra Ikea självförsörjande på sallad

2018-12-13 16:26  

Ikea börjar med hydroponisk odling i containrar utanför två svenska varuhus, med näring som utvunnits från matavfall. Syftet är att kunna bli självförsörjande på sallad.

(Uppdaterad)

I en cirkulär ekonomi är även avfall en råvara. Möbeljätten Ikea meddelar nu att de ska börja förädla sitt matavfall till växtnäring. Den ska användas för att odla Ikeas egen sallad, i containrar utanför deras varuhus. De första försöken kommer att ske i Malmö och Helsingborg.

– Något som har aktualiserats mer och mer de senaste åren är att livsmedel har en väldigt stor påverkan på miljön. Minst 25 procent av växthusgaserna kommer från livsmedelsproduktion. Av hela denna produktion, om vi tittar från ax till limpa, blir åtminstone en tredjedel avfall. Dessutom använder jordbruket mycket vatten och bekämpningsmedel, säger Catarina Englund, innovationschef på Ingka som driver de flesta av Ikeas varuhus, om bakgrunden till satsningen.

Ikeas sallad kommer att odlas hydroponiskt. Det innebär att grödornas rötter får växtnäring via vatten som cirkuleras. Därmed kommer de att behöva endast 10 procent av den mängd vatten som konventionell odling vanligtvis behöver, uppger Ikea.

Läs mer: 3 svenska exempel på framtidens mat

Med hjälp av sensorer blir det också möjligt att kontrollera hur bra grödorna växer och göra anpassningar utifrån det. Det ska till exempel gå att styra temperatur, bevattning, näringstillförsel, koldioxidnivå och hur långa ”dagarna” ska vara, för att ge salladen de bästa förutsättningarna. Ljuset kommer från led-belysning.

Containrarna är 30 kvadratmeter stora. Men eftersom odlingen sker vertikalt, i fyra våningar, ska detta motsvara en odlingsyta på cirka 80 kvadratmeter.

– Det smarta med vertikal odling är att du inte behöver solljus och du kan nyttja lokaler som annars inte används. Containerformatet är en variant, men i framtiden kanske vi även har andra. Det här kan bli ett sätt att använda odlingsytor mer effektivt, säger Catarina Englund.

Förbrukar åtminstone 10 ton sallad - per dag

Lågt räknat uppskattar Catarina Englund att Ikea globalt förbrukar 10 ton sallad per dag i dag, i bland annat personal- och kundrestauranger. Om allt går som det ska med försöket i Malmö och Helsingborg kan det vara ett steg mot att Ikea blir helt självförsörjande på grödan.

Drygt 1,5 månad efter att fröna har såtts kan 18 kilo sallad skördas i varje container, varje dag. I ett första skede ska odlingarna försörja Ikeas personalmatsalar med sallad, men möbeljätten hoppas att salladen senare också ska dyka upp i varuhusens restauranger.

– I och med att du odlar nära konsumenten kan du också producera det exakta behovet av grödor och därmed minimera avfall. Du slipper också de långa transporter som gör att produkterna tappar näring och smak samt bidrar till ett större klimatavtryck. Hur stor skillnaden blir ska vi mäta under försökets gång, säger Catarina Englund.

Projektet är ett samarbete med leverantören Bonbio, som har sitt fokus på just cirkulär odling och produktion av grödor. Deras idé är att använda matavfall och annat organiskt och förädla detta till organisk växtnäring, som kan användas för att odla upp grödor.

– Den här tekniken är fortfarande i sin linda. Som med alla nya tekniker finns det ingen riktig storskalighet i den ännu. Vissa delar av utrustningen kan vara dyr, som belysning och klimatutrustning, men kostnaderna kommer att gå ner. Sen behöver vi tillföra energi. Där håller vi på att bli självförsörjande med hjälp av sol och vindkraft, säger Catarina Englund.

Ania Obminska

Mer om: Ikea Odling

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer