Beyond Meat öppnar fabriker i Europa

2020-06-11 10:23  
Beyond Meat satsar på Europa. Foto: Beyond Meat/Pressbild

En av de mest hajpade tillverkarna av köttliknande vegetariska produkter gör en storsatsning på Europa. Beyond Meat öppnar två fabriker i Nederländerna.

Amerikanska Beyond Meat gör köttliknande biff, korv och en ”blödande” hamburgare som alla är helt vegetariska. Basen utgörs av ärtprotein. Den röda färgen i den blodiga burgaren kommer från rödbetor.

Bolaget är ett av de mest hajpade på den hastigt växande marknaden för växtbaserade produkter som ska se ut som, smaka som och ha en konsistens som liknar kött. Nu står det också klart att Beyond Meat öppnar två fabriker i Europa. Detta för att påskynda leveranser och öka sin tillverkningskapacitet i regionen. Det här ska i sin tur göra bolaget mer kostnadseffektivt och miljövänligt, enligt vd Ethan Brown.

Båda fabriker hamnar i Nederländerna. En har redan öppnat, ligger i Zoeterwoude utanför Haag och ska producera Beyond Meats burgare och korv. Den andra fabriken, utanför Enschede, ska hantera det första steget i tillverkningsprocessen. Den öppnar i slutet av 2020.

Läs mer: Nu tar köttliknande alternativen fart: ”Det här är bara början”

Enligt en livscykelanalys som Beyond Meat beställt och som genomförts av University of Michigan ska det finnas flera fördelar med deras köttliknande alternativ jämfört med riktigt kött. Deras ärtproteinbaserade burgare ska enligt analysen kräva 99 procent mindre vatten, 93 procent mindre landyta, 46 procent mindre energi och bidra med 90 procent mindre utsläpp av växthusgaser än en vanlig biffburgare.

Bland dem som investerat i Beyond Meat finns Tyson Foods, en av världens stora köttproducenter.

Ania Obminska

Mer om: Kött

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer