Astronauter redo för rymden efter olycka

2018-12-03 12:54  

Tre astronauter står redo att genomföra den första resan ut i rymden sedan en olycka i oktober, då den ryska rymdfarkosten Sojuz tvingades nödlanda i Kazakstan. De två ombord klarade sig.

Den här gången är det den ryske kosmonauten Oleg Kononenko, kanadensiske astronauten David Saint-Jacques och Nasas Anne McClain som på måndagen ska skickas till Internationella rymdstationen (ISS) från Kazakstan.

Även denna gång är det en Sojuz – det enda raketsystemet som används för persontransport till ISS för närvarande – som ska skjutas upp.

Läs mer: Astronaut och kosmonaut överlevde dramatisk nödlandning med rymdraket

Den tidigare olyckan till trots verkar ingen av de tre rädda för att något liknande ska hända igen.

– Riskerna är en del av vårt yrke, säger Kononenko vid en presskonferens.

McClain är inne på samma spår.

– Vi känner oss väldigt redo för det här, säger hon.

Resan blir den första för både McClain och Saint-Jacques medan Kononenko är en veteran som redan har tillbringat 533 dygn i rymden. Den 11 december ska trion genomföra en rymdpromenad som ett led i en undersökning gällande ett mystiskt hål, som har skapat en luftläcka på ISS.

Mer om: ISS Astronaut

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer