Astra Zeneca bygger brittisk testanläggning

2020-04-08 14:05  
Foto: Henrik Montgomery / TT

Det kommer på några veckor att byggas upp ett nytt laboratorium i Storbritannien med kapacitet att klara av 30 000 coronatester per dag, enligt läkemedelskoncernen Astra Zenecas koncernchef Pascal Soriot.

Anläggningen byggs upp i samarbete med konkurrenten GSK och University of Cambridge.

Pascal Soriot tillägger att det samtidigt kommer att tas fram ett nytt test för att se om någon har så kallade antikroppar mot covid-19, vilket visar att de haft sjukdomen men tillfrisknat. Utvecklingen av detta test görs på University of Cambridge.

Tidigare brittiska försök att ta fram tester av antikroppar har inte lyckats få till tillförlitliga provsvar.

– Än så länge ser det bra ut, vi har förtroende för detta, säger Soriot om de nya tester som är på väg att utvecklas nu.

Läs mer: Har jag varit smittad? Nya testet ska ge svar

Det nya brittiska laboratoriet upprättas i samarbete med konkurrenten GSK och Cambridge-universitetet och kommer att ligga i Cambridge i östra England.

– Vi tror vi kan inleda provtagningar i mitten av april och att vi får upp nivån till 30 000 per dag i början av maj, säger Soriot.

Tyskland har hittills legat i framkant i Europa när det gäller testkapacitet, med tester av en halv miljon människor per vecka.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer