Hållbar industri

Viktväktaren som tog hem stålsegern

Genom att använda hållfast stål har stålprisvinnaren John Deere minskat vikten på utvalda delar i den nya skördetröskan med 40 procent. Foto: Swedish Steel Prize
Genom att använda hållfast stål har stålprisvinnaren John Deere minskat vikten på utvalda delar i den nya skördetröskan med 40 procent. Foto: Swedish Steel Prize

En skördetröska, som fått vikten nedbantad, tog hem årets upplaga av Swedish Steel Prize. I finalomgången tävlade den mot en högteknisk machete, en grävmaskinshytt och ett arenatak.

Publicerad

Stålpriset ska belöna smarta konstruktioner i höghållfast stål och delas i år ut för tolfte gången.

I år utsåg juryn John Deere till vinnare, en stor amerikansk tillverkare av traktorer och jordbruksmaskiner, i konkurrens med de tre övriga finalisterna.

Det totala antalet deltagare var större än någonsin tidigare.

John Deere belönas för nya skördetröskor som på en gång fått större skärbredd, högre lastförmåga och minskad vikt genom att man använt höghållfast stål i viktiga detaljer.

Dessutom är skärbordet mer flexibelt än tidigare. Det gör att skördaren fungerar bättre på ojämn mark. Enligt John Deere innebär nykonstruktionen att produktiviteten kan öka med upp till 40 procent.

Företaget donerar prispengarna till en organisation som ska stimulera ungdomars intresse för teknik och vetenskap.

Även två av de andra finalisterna var inriktade på stora maskiner.

HT Engineering från Nya Zeeland har konstruerat ett hyttskydd för grävmaskiner med ett galler av tunna plattstänger. Gallret är lättare och starkare än tidigare. Dessutom ger det bättre sikt åt alla håll, genom att stängerna vinklats.

Brasilianska Rotary-Ax har utvecklat ett nytt skärverktyg för maskiner som skördar sockerrör. Liksom när sockerrören skördas för hand med machete huggs de av med ett redskap med vass egg.

Det nya verktyget har blad som lätt kan brytas av, så att en ny vass egg kommer fram, när det gamla bladet blivit slött.

Den svenska finalisten Sweco Structrure står bakom takkonstruktionen till den nya nationalarenan för fotboll som nu byggs. Taket har en spännvidd på 162 meter och består av ett ramverk gjort av flera sorters höghållfast stål.

Swedish Steel Prize

Stålpriset instiftades av SSAB 1999. Det har med åren fått allt mer internationell prestige, i årets omgång deltog Prissumman är 100 000 kronor, dessutom får vinnaren en statyett designad av konstnären Jörg Jeschke.