Industri

Utbuad metod vinner stort gehör

Publicerad
- Vi har alltid varit på okänd mark. Alla har skrattat åt oss. Vi har till och med blivit utbuade av vuxna människor, de skrek att vi var stollar. Men nu har hela branschen bytt fot, nu tittat de lystet på vad vi håller på med.

Mikkel Selder ansvarar för forskningen på Järlåsa Färgindustrier. Sedan 1986 har han arbetat för att få fram en metod för att tryckimpregnera trä med linolja. Till en början var det tufft. Mikkel Selder är självlärd och började sin bana som målare. Ändå stod han på sig när hela träbranschen buade ut hans idéer vid ett seminarium där ett antal miljoner skulle fördelas till forskningsprojekt. Utdelningen för Kulturhantverkarna, som företaget hette då, blev mager.

- Vi fick inte ett öre.

Vad som däremot hände var att Nutek intresserade sig för projektet.

- De tänkte att när det blir en sådan stark reaktion, så måste det finnas någon sanning i det, säger Mikkel Selder.

Med stöd från Nutekoch hjälp från bland annat Sveriges Lantbruksuniversitet och Chalmers fortsatte han arbetet. Nu, nästan femton år senare, står företaget inför uppgiften att bygga upp en provanläggning i skala 1:1. Både metoden och den modifierade linoljan är patentsökta. Prov i klimatkammare har visat att metoden väl tål att jämföras med traditionell tryckimpregnering.

- Vi har haft stavar stående för rötprov, bland annat i svampkällare. De visar lika bra eller bättre resultat än CCA-impregnerat virke, virke impregnerat med krom, koppar och arsenik, säger Torgils Wikmark, vd för Järlåsa Färgindustri.

Företaget håller till i det gamla mejeriet i Järlåsa, en liten ort mellan Uppsala och Sala. Här blandades det tidigare Pucko, nu är det linoljefärg och slamfärg som gäller. Det är kring färgerna och pigmentet företaget byggts upp, och det är de delarna som kommer att bära verksamheten ytterligare några år. Under 1999 delades de elva anställda upp i tre divisioner, antagligen landets minsta, för att börja sälja produkterna mer effektivt.

- Länge har det snarare varit så att kunderna har köpt än att vi har sålt, säger Torgils Wikmark.

Det gamla mejeriet byggs om efter hand. Ännu finns mycket tomrum och därmed plats för expansion. 1998 omsatte företaget 4,5 miljoner kronor. Förra året stannade omsättningen på 7 miljoner kronor. I år hoppas Torgils Wikmark kunna sälja färg för 15 miljoner.

En förutsättning för att lyckas är att Järlåsa tar sig in som underleverantör till industrin. Redan finns ett kontrakt med en fransk kökstillverkare. När tryckimpregneringsmetoden är klar finns det ytterligare möjligheter. Bland annat har Vattenfall hört av sig med förfrågningar om tryckimpregnerade ekraftledningsstolpar.

- Vi satsar på allt som är tryckimpregnerat i dag, det är en stor marknad, säger Torgils Wikmark.

Den grundfilosofi som styr företagets utvecklingsarbete är förenkling. Idén att arbeta med linolja kom för 17 år sedan, då Mikkel Selder inte kunde hitta något bra alternativ till en renovering av två 1700-talshus.

- Jag arbetade på entreprenad med renovering av gamla hus och använde färg som påstods vara lika bra som den ursprungliga, som hade suttit där i hundra år. Den nya färgen ramlade av efter två år och jag insåg att så här gick det inte att fortsätta. Så jag tänkte att jag joxar väl lite med det där en liten stund för att få fram något bättre, och här sitter jag sjutton år senare med färg överallt.

Han kom fram till att problemet var allt för dåligt råmaterial, och sökte tills han hittade riktigt bra linolja. Sedan började han bearbeta oljan. Principen blev att ta bort de ämnen som stod för dess dåliga egenskaper, till exempel att den hade en tendens att mögla. Resultatet blev en linoljefärg utan tillsatser.

På samma sätt har företaget gått tillväga för att ta fram tryckimpregneringsmetoden.

- När man trycker in linoljan bildas en barriär. Nu håller vi på och undersöker hur mycket vi ska impregnera. En fullmatad bräda blir onödigt tung, säger Torgils Wikmark.

Men linoljeimpregneringen får även andra konsekvenser. Träets egenskaper förändras, och just nu undersöker Mikkel Selder vad det kan få för följder. Eventuellt kan till exempel framtidens limträbalkar göras betydligt tunnare med hjälp av Järlåsas impregnering, eftersom träet bli starkare.

- Vi har gjort experiment som visar att limfogarna inte påverkas av impregneringen, säger Mikkel Selder.

Att gå över från traditionell impregnering till linoljeimpregnering kräver inga större investeringar, enligt Torgils Wikmark. Järlåsa Färgindustri kommer sannolikt att sälja metoden och hålla sig till att tillverka olja.

När tekniken blir etablerad ser han en stor marknad.

- Lagstiftningen säger att man ska använda den minst giftiga metoden, så när det här väl är accepterat kan det gå ganska fort.

Att intresset finns tvekar han inte över. En nyemission gav nyligen ett kassatillskott på tre miljoner kronor. Sammanlagt räknar han med att få in ytterligare nio miljoner på samma sätt. Torgils Wikmark vet redan vart pengarna ska ta vägen.

- Vi satsar pengarna på utvecklingen. Nästa år kommer vi antagligen att lägga mellan 5 och 8 miljoner kronor på utvecklingsavdelningen.n