Industri

Två män drunknade i tjära på SSAB

Två personer omkom efter att ha fått en stor mängd tjära över sig i en invallning till en cistern. Foto: Jens Bäckström / TT
Två personer omkom efter att ha fått en stor mängd tjära över sig i en invallning till en cistern. Foto: Jens Bäckström / TT

Två år efter den svåra kalkugnsolyckan på SSAB i Luleå har ytterligare en dödsolycka skett. Två män i 60-årsåldern har begravts i tjära och omkommit.

Publicerad

Larmet gick strax efter 12 från SSAB:s koksverk i Luleå. Två personer saknades och befarades ha fallit ner i en bassäng med stenkolstjära. Några timmar senare hade räddningstjänsten och SSAB:s personal lyckats sänka nivån så mycket att de båda männen kunde hittas.

– En massa stenkolstjära har läckt ut från en cistern ut i en invallning runt cisternen. De har nu hittats omkomna i invallningen, i stenkolstjäran, sade Patrik Bylin, räddningschef i Luleå till Aftonbladet, under torsdagseftermiddagen.

De båda entreprenörerna ska ha arbetat med rengörning av en cistern och då stått i en invallning som byggts för att hindra läckage. När nära 300 kubikmeter tjära läckte ut blev invallningen som en bassäng.

– I arbetet att göra underhållsjobbet tömmer man först tjäran för att kunna reparera cisternen. Men de har inte återkommit efter jobbet. De är inte anställda av oss, utan är entreprenörer, sade Sara Blix, informationsansvarig inom SSAB, strax efter att larmet gått på torsdagsförmiddagen.

De båda männen är anställda på Ivab, Infjärdens värme AB, i Piteå.

- Jag är på väg ut till deras fruar nu, säger Sune Westerberg, företagets vd, till Aftonbladet strax innan 15 på torsdagen.

Polisens tekniker och en inspektör från Arbetsmiljöverket, Hans Larsson, befinner sig på Koksverket för att undersöka vad det är som har hänt när Arbetarskydd når honom vid 16.

- Jag är just ute och tittar på olycksplatsen. Generellt kan jag säga att vi har tung basindustri i det här området. Det är riskfyllda arbeten man håller på med i Luleå. Något mer kan jag inte uttala mig om just nu. Det ska hållas en presskonferens klockan sex i kväll, säger arbetsmiljöinspektören Hans Larsson.

Arbetarskydds Elinor Torp kontaktar Ingemar Jönsson, skyddsombudet på Enpower som Gustaf Seppelin Solli var anställd av när den svåra kalkugnsolyckan skedde 2011.

- Ivab den här gången, säger han med en suck.

- Koksverket. Arvid, Gustafs pappa ringde nu och var helt skärrad. Det här påminner ju honom och pojken om vad som hände på kalkugnen. Frågade om jag hört något. Nu måste SSAB börja skärpa sig, säger han.