Hållbar industri

Tungviktskrossen

- i stenhård fight

Rockys demoleringsverktyg är lättmanövrerat och kraftfullt. Foto: Julia Sjöberg
Rockys demoleringsverktyg är lättmanövrerat och kraftfullt. Foto: Julia Sjöberg

Den är liten och kompakt - och tar sig igenom en 30 centimeter tjock betongplatta på några sekunder. Möt rivningsroboten Rocky.

Publicerad

Flisor av betong och ett dammoln yr över parkeringen i Jonsered. Mitt i röran står Husqvarnas nya rivningsrobot Rocky, med det officiella namnet DXR 310, och hackar sig genom en betongplatta lika lätt som du skär igenom smör med en kniv.

Jag styr maskinen med hjälp av den vänstra manöverspaken och aktiverar de olika momenten genom ett lätt tryck ovanpå den högra spaken. Det är som att köra en leksaksbil - fast maskinen på andra sidan bluetooth-kopplingen väger två ton och kan gå rakt igenom väggen på din villa.

Framme vid betongblocket makar jag maskinen i rätt läge, trycker på en ny funktionsknapp och sänker sedan stödbenen genom att dra båda manöverspakarna utåt.

När roboten står stabilt växlar jag till "work mode" och styr teleskoparmen framåt med hjälp av båda spakarna. Till slut hamnar verktyget på rätt plats och kan aktiveras med ett lätt tryck på högerspaken.

Jag drar vänsterspaken mot mig och ett öronbedövande knackande fyller planen framför Husqvarnas fabrik. Några sekunder senare har jag hackatmig igenom den 30 centimeter tjocka betongen.

Hela förflyttningen - från garaget och ut på gården, fram till betongblocket, stödbenen på plats och verktyget i position - går förbluffande enkelt, även för amatör som jag.

Enda irritationsmomentet är att man precis som med dammsugaren där hemma måste hålla koll på elkabeln.

Roboten är så snabb och lättmanövrerad att jag faktiskt får ångesttankar: "tänk om jag drar för hårt i spaken och kör in i väggen..?"

Men det är förmodligen en generationsfråga.Min nioåriga dotter lärde sig hantera min Iphone på en kvart. Jag är övertygad om att hon skulle lära sig köra Rocky på en halvtimma.