Hållbar industri

Teknikföretagen startar ”automationsskola” på högskolenivå

Mälardalens högskola startar Automation Region Research Academy, en industriforskarskola inom automation. Medverkande företag som ABB och Skanska tillhandahåller doktorander och bidrar med finansiering.

Publicerad

Mälardalens högskola (MDH) beskriver satsningen som en ”industriforskarskola och unik samverkansplattform för ingenjörsforskningen”. Det sexåriga forskningsprojektet kallas Automation Region Research Academy (ARRAY).

– Satsningen kommer att ge betydelsefull kompetens till högskolan och till industrin, och det är oerhört spännande att vi här kommer att utveckla framtidens nya teknologier inom automation och robotik, säger MDH:s rektor Paul Pettersson.

Initialt kommer ARRAY att rekrytera femton doktorander, och därefter ytterligare fem stycken om cirka två år. Fler företag kan komma att ansluta till satsningen efterhand.

– Finansiärerna betalar för 20 doktorander, men sedan finns ju infrastrukturen på plats. Så egentligen skulle vi kunna göra det här väldigt stort. Vi får se vad som händer, säger Thomas Nolte, professor vid MDH och forskarskoledirektör för ARRAY.

Avtalet ska skrivas på nu i januari. Officiell kick-off är planerad till september.

Forskarskolan är tänkt att generera strategiskt viktiga rekryteringar för såväl akademi som industripartners. En av de drivande parterna bakom ARRAY är ABB, som också bidrar med flest doktorander. Men bland deltagarna finns också aktörer som Skanska, som vill kompetensutveckla sig inom byggautomation, och Robotdalen, som genom ARRAY vill stärka sin position som nationellt kompetenscenter för automation och robotik.

– Företagens doktorander blir en blandning av nyrekryteringar och befintlig personal som vill vidareutbilda sig. De får ett skräddarsytt program som blir väldigt tajt, nästan som ett traineeprogram. När de är färdiga, lämnar de inte utbildningen med ”bara” en doktorstitel, utan även med ett brett nätverk inom automationssverige, säger Thomas Nolte.

Satsningen omfattar även forskarutbildningskurser med handledning från både akademi och industri.

ARRAY omfattar fem forskningsspår: inbyggda system, regler och optimering, säkerhet, test och verifiering, samt automationstillämpningar. De olika spåren har valts för att matcha industrins önskemål, strategiska prioriteringar och utmaningar.

– Det händer ju så mycket nu med digitalisering, AI, utveckling av datorkraften och så vidare, så företagen måste helt enkelt vara på tårna och ha personal som är spetsutbildad, säger Thomas Nolte.

Automation Region Research Academy

Automation Region Research Academy (Array) omfattar initialt 15 doktorandtjänster, och projekttiden är 2018 till 2024. Medverkande är ABB, Volvo CE, Skanska, Sandvik, First Control, Automation Region, Robotdalen, RISE och SICS Västerås.

Satsningen är på 75 miljoner kronor, varav 32 miljoner kommer från KK-stiftelsen, 29 miljoner från de medverkande företagen, och 14 miljoner från Mälardalens högskola.