INDUSTRI

Svenskt ”superpapper” ersätter fossilmaterial – lockar fordonsbolag

Rullar med kraftpapper impregneras med hemicellulosabaserat bindemedel, skärs till ark och trycks till en ”smet” i formpressningen.
Rullar med kraftpapper impregneras med hemicellulosabaserat bindemedel, skärs till ark och trycks till en ”smet” i formpressningen.

Bildelar, byggelement, konsumentprodukter och kretskort. Allt tillverkat av trä. Svenska Papershells första pilotlina har startat. Bland de kända samarbetena finns Polestar, Cake och svenska el-snöskotern Vidde.

Startupen Papershell har hittills varit envist tystlåtna om sin verksamhet. Men när Ny Teknik som första tidning släpps in på pilotfabriken i västgötska Tibro forsar orden ur vd:n och grundaren Anders Breitholz.

– Vi har upphandlat tre linor. Just nu testkör vi den första, och monterar den andra. Den tredje och största linan räknar vi med att få igång under första kvartalet 2024. Produktionen ska vara helautomatiserad, och linorna rekonfigurerbara så man snabbt kan byta verktyg för olika komponenter. Och vi vill ha svenska leverantörer så långt som möjligt, säger han.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här