Industri

Svenska mästare i montering

Jesper Broberg (till vänster) och Jens Berntsson får Monteringspriset 2017.
Jesper Broberg (till vänster) och Jens Berntsson får Monteringspriset 2017.

Pappersinstruktionerna är borta och montören får alltid rätt information vid rätt tid. Det har säkrat kvaliteten i fabriken – och gett de ansvariga pris.

Publicerad

Svenska Monteringspriset 2017 går till Jens Berntsson och Jesper Broberg för deras insatser vid monteringen på Volvo Penta i Vara.

Jens Berntsson är produktionstekniker och projektledare vid Volvo Penta:

– Vi ville kvalitetssäkra våra produkter och det har vi lyckats med samtidigt som vi fått ett bra system som klarar ändringar av produkter, säger Jens Berntsson.

Volvo Penta tillverkar många varianter i relativt låga volymer. Det innebär ständiga ändringar, vilka kan vara små men av betydande vikt. Då har det varit ett problem när erfarna montörer fortsätter av gammal vana och inte tittar på de pappersritningar de får.

Tillsammans med leverantören MVV Information Technology har ett nytt arbetssätt tagits fram, vilket testats på en lina under två år – med mycket lyckats resultat.

– Montörerna får informationen precis när de behöver den nu, säger Jens Berntsson.

Monteringsanvisningarna har digitaliserats och individualiserats. Montören loggar in med sitt kort och får den information som behövs, när den behövs och på den nivå som krävs beroende på erfarenhet och egna val.

– Monteringsfelen har halverats och montörerna vet att de gör rätt. Jens Berntssons och Jesper Brobergs gemensamma arbete har lett till betydande förbättringar och utgör därmed ett föredöme för svensk industri, säger Björn Langbeck i juryn.

Priset delas ut av Svenskt Monteringsforum, ett nätverk inom monteringsområdet.