Hållbar industri

Storsatsning på automation i Gnosjö

Världens ände? Foto: TT
Världens ände? Foto: TT

Entreprenörsandan i Gnosjö är välkänd. Och det är en storsatsning automation som ska rusta industrin i regionen för framtiden.

Publicerad

Automation Småland började som ett initiativ där 25 företag gick samman. Det var systemintegratörer, många av dem småföretagare som genom nätverket bland annat kom i kontakt med universitet och högskolor.

- Företagen fick en kompetensutveckling som ska spridas vidare i industrin, säger Anders Ahlström, processledare för Automation Småland.

Finansieringen är nämligen klar för steg två i satsningen med drygt elva miljoner kronor som ska räcka i tre år.

Dels fortsätter satsningen på automationsbranschen.

- Det är egentligen inte riktigt en egen bransch i dag men vi är med och skapar den. Den är viktig för svensk industris konkurrenskraft, säger Anders Ahlström.

Samtidigt ska kunskapen spridas från automationsföretagen till den tillverkande industrin. Den kan utvecklas, bland annat med förstärkt beställarkompetens av automation.

Hälften av finansieringen är EU-pengar som fördelats av Tillväxtverket. Dessutom har Almi, fyra kommuner, regionen, företagen själva och Svensk Industriförening, Sinf, bidragit med pengar.

Forskningen finns också nära knuten till projektet med fyra olika universitet. Det finns också kopplingar till det Vinnova-finansierade projektet Produktion 2030, som ska stärka Sverige som produktionsland.

Gilla Ny Teknik på Facebook