Industri

Stamceller minskar risk för hjärtinfarkt

Stamcellsforskning. Foto: TT
Stamcellsforskning. Foto: TT

Hjärtinfarkt är en av Sveriges vanligaste dödsorsaker. Nu visar ny forskning att stamceller kan ha en reparerande förmåga och minska risken att drabbas av sjukdomen.

Publicerad

– Detta kan ge en större möjlighet att förebygga hjärtinfarkt, säger forskaren Jan Nilsson.

En klinisk studie vid Lunds universitet visar att stamceller troligen har förmågan att reparera skadade blodkärl och därmed minska risken för att drabbas av hjärtinfarkt och andra hjärtsjukdomar. Tidigare studier har varit inriktade mot celler och djur.

– Tidigare har man vetat att det finns stamceller i kärlen, men det har inte gått att visa att det finns en möjlighet för stamcellerna att reparera skador som uppstått, säger Maria Wigren, forskare vid institutionen för kliniska vetenskaper på Lunds universitet.

I människokroppen finns ett viktigt protein som styr tillväxten av stamceller. Lundastudien visar att människor med den lägsta nivån av proteinet hade en fördubblad risk att drabbas av hjärtinfarkt. Nu är förhoppningen att dagens behandling av riskfaktorer för sjukdomen i framtiden kan kompletteras med en förebyggande behandling.

– Att stimulera reparationsprocesserna är ett helt annat angreppssätt och rimligtvis kan man tänka sig att de här två typerna av behandlingar kan funka bra ihop, säger Jan Nilsson, professor och överläkare.

Ett hinder för att ta fram ett sådant läkemedel är dock att stimuleringen även påverkar celler som ger upphov till allergi.

– Men cellerna finns på olika ställen i kroppen. Om man studerar vidare på detta tror jag nog att man skulle kunna hitta ett sätt att bara attackera de celler som verkligen är intressanta, säger Maria Wigren.

Proteinet kan även vara en framtida viktig markör för hjärtsjukdom.

– Då skulle man kunna fånga upp de här personerna innan de blir sjuka, säger Maria Wigren.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!