Hållbar industri

SSAB: Koldioxidutsläppen borta ”i stort sett” runt 2030 – 15 år tidigare än sagt

Ett rekordresultat, och samtidigt en stor satsning för att snabba på omställningen mot fossilfritt stål. Ståltillverkaren SSAB ser optimistiskt på framtiden. Men allt förutsätter att den el som behövs kommer på plats.

Publicerad

Uppdaterad

SSAB meddelar att produktionen ska ställas om för att bli koldioxidfri tidigare än vad bolaget sagt hittills. Koldioxidutsläppen ska var ”i stort sett” borta åren runt 2030, vilket är 15 år tidigare än vad som har sagts. Det innebär att cirka åtta milljoner ton koldioxid per år i utsläpp ska bort.

– Vi ser en överraskande stark efterfrågan på fossilfritt stål, säger Martin Lindqvist.

Nu ska anläggningarna i Luleå och Brahestad byggas om till så kallade mini-mills med elektriska ljusbågsugnar och valsverk, och Borlänge och Tavastehus ska utvecklas – några detaljer ges inte i pressmaterialet.

Satsningen kommer att kosta runt 45 miljarder kronor, berättar Martin Lindqvist.

– Det finansierar vi med eget kassaflöde.

Men omställningen förutsätter el, och att elen kommer fram till anläggningarna i elanslutningar som ännu inte finns fullt ut.

– Vi behöver hjälp med det, kraftöverföringen är viktig för omställningen.

Behöver 2 TWh för svenska och finska anläggningarna

Kanske kan man undra hur det går, när alla företag som vill ställa om till fossilfritt behöver el. Elkablarna ligger inte i SSAB:s hand, utan det är kraftbolagen som står för dem.

Men det finns ett kösystem, och SSAB bedömer att företaget kommer att kunna få de 2 TWh som behövs både i Luleå och i Finland för att kunna ställa om, förklarar han.

– Det är klart att det kan uppfyllas, men frågan är hur lång tid det tar. Det kommer att krävas mer el, det är alla överens om, säger Martin Lindqvist.

Utdelningen tillbaka

SSAB redovisar ett resultat efter finansnetto på 6 859 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2021. Det kan jämföras med 418 miljoner kronor motsvarande period 2020.

– Vi har haft en bra efterfrågan under fjärde kvartalet 2021, och vi bedömer att det kommer att se bra ut även under första kvartalet i år, säger SSAB:s vd Martin Lindqvist till TT.

Omsättningen uppgick till 27 337 miljoner kronor, jämfört med 16 988 miljoner kronor ett år tidigare.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 5,25 kronor per aktie, 2020 gjordes ingen aktieutdelning.