Hållbar industri
SKF testar IoT-pilot i koppargruva
Tillsammans med automationsjätten Honeywell, har ett pilotprojekt för att utveckla lösningar inom industriell IoT lanserats i en chilensk koppargruva. Målet är att skapa en digital standard för maskineffektivisering.
Pilotprojektet syftar till att skapa en digital standard för förbättrad maskineffektivitet och tillförlitlighet, och därmed öka konkurrenskraften för industriella kunder. Gruvan, som tillhör det statliga chilenska gruvbolaget Codelco, är sedan tidigare fjärrstyrd till över 80 procent.
– Det gör detta till en lämplig gruva för att testa ett sådant här projekt, säger Rigoberto Moreno, SKF:s globala chef för industriell digitalisering.
Konkret har ett antal gruvmaskiner utrustats med sensorer, som samlar in data och kommunicerar med en övervakningscentral i Chiles huvudstad Santiago, 700 kilometer från gruvan.
– I grunden handlar det om att granska två områden: de operationella aspekterna av själva driften, och de parametrar som hör till de mekaniska aspekterna i maskinerna, säger Rigoberto Moreno.
Baserat på informationen från maskinerna ska operatörer kunna fatta beslut om metoder för att förbättra effektiviteten, och minska eller eliminera driftsstopp.
– Det finns två sätt att samla in data i en sådan här verksamhet: antingen går folk runt med sensorer i själva gruvan, eller så installerar man sensorer permanent i maskinerna. Det sistnämnda är ett billigare sätt att få ut fler sensorer: man får helt enkelt mer data för mindre pengar, säger Rigoberto Moreno.
Men det nya i detta är inte att man samlar data, utan hur den används. I informationsanalysen kombineras SKF:s kunskap inom lager, smörjning och tillståndsövervakning, med Honeywells kompetens inom datakonsolidering och programvaruutveckling.
– Vårt och Honeywells folk sitter bokstavligen i samma rum och studerar samma data på samma skärmar. Ur SKF:s perspektiv är det naturligtvis mekaniken som är intressant, det är det vi har i vårt DNA, medan Honeywells folk främst analyserar olika driftsparametrar. Det mest intressanta med detta är att vi kombinerar vår respektive expertis. Jag tror att den här typen av samarbeten är här för att stanna, säger Rigoberto Moreno.
Målet är att tillsammans utveckla ett användarvänligt digitalt ekosystem, som konsoliderar och analyserar stora datamängder. Med ”användarvänligt” menar SKF och Honeywell att tekniken ska vara enkel för deras kunder, även om dessa inte är experter på denna typ av analys.
– Människor med den här expertisen är sällsynta, och genom att processen automatiseras behöver man inte ha dem ”on site” eller ens i samma land, säger Rigoberto Moreno.