Hållbar industri

SKF testar IoT-pilot i koppargruva

Maskinernas sensorer kommunicerar med en central i Santiago, där dataanalytiker från SKF och Honeywell tillsammans analyserar informationen utifrån sina respektive expertområden.
Koppargruvan i norra Chile är fjärrstyrd till över 80 procent. ”Så där finns inte mycket folk på plats, vilket gör den mycket lämplig för en sådan här pilot”, säger SKF:s Rigoberto Moreno.
Målet är att skapa en digital standard för förbättrad maskineffektivitet och tillförlitlighet, som är enkel att använda för industriella kunder utan expertkunskaper i dataanalys. Foto: Radomiro Tomic / Codelco
Analytiker med rätt kompetens är sällsynta, och inte alltid beredda att tillbringa mycket arbetstid i otillgängliga gruvområden. Genom automatiseringen kan man anlita dem på distans, vilket också minskar risken för arbetsplatsolyckor. Foto: Radomiro Tomic / Codelco
Rigoberto Moreno.Foto: SKF

Tillsammans med automationsjätten Honeywell, har ett pilotprojekt för att utveckla lösningar inom industriell IoT lanserats i en chilensk koppargruva. Målet är att skapa en digital standard för maskineffektivisering.

Publicerad

Pilotprojektet syftar till att skapa en digital standard för förbättrad maskineffektivitet och tillförlitlighet, och därmed öka konkurrenskraften för industriella kunder. Gruvan, som tillhör det statliga chilenska gruvbolaget Codelco, är sedan tidigare fjärrstyrd till över 80 procent.

– Det gör detta till en lämplig gruva för att testa ett sådant här projekt, säger Rigoberto Moreno, SKF:s globala chef för industriell digitalisering.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här