Hållbar industri

Sandvik lanserar sitt första smarta skärverktyg

Björn Rosengren, vd för Sandvik Foto: Sandvik
Björn Rosengren, vd för Sandvik Foto: Sandvik

Sandvik lanserar sitt första smarta skärverktyg på IMTS-mässan i Chicago. ”Med skäret kan maskinen läsa av kvaliteten på produkterna”, säger Sandviks vd Björn Rosengren.

Publicerad

Sandviks koncernchef Björn Rosengren är klart stolt över det nya verktyget.

– Snart lanserar vi vårt första intelligenta skär, sa Rosengren och betonade ordet ”första”.

– Med det kan kunden, maskinen, automatiskt läsa av kvaliteten på de produkter som tillverkas också när vändskäret är utslitet.

Det är bolaget Coromant inom Sandvik som lanserar det intelligenta skärverktyget på den stora IMTS-mässan i Chicago som pågår under nästa vecka mellan 12 och 17 september.

Sandvik kommer att avslöja mer detaljer om den nya produkten på måndag.

Björn Rosengren berättade om lanseringen när han talade på ett frukostmöte på IVA. Där berättade han bland annat om bolagets fokus på digitalisering, och det var i det sammanhanget han nämnde den nya produkten.

– För oss handlar inte digitalisering bara om sättet att kommunicera med kund. Utan också om arbetet i vår produktutveckling, konstaterade han och gav ett exempel:

– När man ska ta fram en borrmaskin, så kan man på en dator ta fram all karakteristik för en produkt innan man gör första prototypen, och på så sätt tjäna en massa tid från utveckling till färdig produkt.

Digitalisering påverkar också sättet som Sandvik producerar sina produkter, menade Rosengren, och konstaterade att bolaget bygger robotar själva.

Sandvik Coromant vill ”förtydliga” sin koncernchefs uttalande.

– Det vi lanserar är inte en produkt där sensorerna sitter i skäret, utan de sitter längre in i verktyget. Vi jobbar självfallet med det också, men är inte riktigt där än, säger Anne Björck, pr-ansvarig på Coromant.

Gilla Ny Teknik på Facebook