Hållbar industri

Roboten som pallar för snabb plockning

Det började med eldragning i Bohusläns fiskebåtar. I dag är AH Automation i Kungshamn ledande på att bygga robotsystem som plockar osorterat gods.

Publicerad

Robotarmen försvinner ner över kanten på pallkragarna. Sekunder senare dyker den upp igen. Nu med ett litet rör i gripverktyget. Det lastas av på sin plats och sen är det dags igen. Djupt där nere finns utmaningen, en massa metallrör som ligger huller om buller.

- I dag finns ingen konkurrent som kan gå fyra pallkragar djupt och plocka upp osorterat gods, säger vice vd Joacim Lorentsson.

Lösningen gav AH Automation utmärkelsen Kuka Global Application Award i september. För ett företag som började med elinstallationer i fiskeflottan är det en lång resa.

Företaget grundades 1944 av Andor Andersson och Karl-Erik Hansson. På 1960-talet blev industriautomation en del av företagets verksamhet. I dag projekterar, bygger och installerar AH Automation hela produktionslinjer.

Ur ett sånt uppdrag föddes den nya roboten för så kallad bin-picking. En kund behövde en liknande lösning, men någon färdig fanns inte på marknaden. Joacim Lorentsson mindes en dansk professor han träffat några år tidigare.

- Han forskade på en teknik som skulle göra det möjligt att plocka objekt som ligger huller om buller. Så jag ringde upp honom, berättar Joacim Lorentsson.

Tekniken var fortfarande inte kommersialiserad. Men Joacim Lorentsson visade intresse och blev ihopkopplad med Rune Larsen.

Tillsammans tog de fram en prototyp. Den fungerade, och i Odense grundade Rune Larsen Scape Technologies. Där utvecklas i dag kärntekniken. AH Automation ser till att den fungerar i ett system.

- Att knoppa av kundlösningar som egna produkter tror jag kommer bli ett sätt för oss att fortsätta expandera vår affär, säger Joacim Lorentsson.