Hållbar industri

Robot tvättar containern utan vatten

Roboten i städtagen.

En städrobot som gör att containrar inte behöver forslas över halva jordklotet är ett av de nominerade bidragen till ett nytt studentpris i automation.

Publicerad

I dag rengörs vanliga containrar genom att någon går in i containern och sprutar rent med en högtrycksspruta och, ibland, miljöfarliga rengöringsmedel.

Jesper Stockenstrand, som studerar robotik på KTH, har tagit fram en metod där en robot istället gör grovgörat genom att blästra innandömet med torr is.

Här finns mer pengar, tid och resurser att spara än vad man tror, berättar han:

- I Dubai där det är ont om vatten skeppas tusentals tomma containers till Indien för att tvättas för hand. Där står de sedan flera dagar för att torka innan de forslas tillbaka.

Jesper Stockenstrands metod innebär att man dockar den smutsiga containern med en ”städcontainer”, där roboten finns. Roboten kör sedan in i utrymmet som ska tvättas.

Containern är tvättad och torr på 15 minuter – utan att den har transporterats en endaste meter.

- Svårigheten ligger i att få roboten att röra sig på ett sådant sätt att den klarar av att tvätta smuts från korrugerade ytor, utan att den kolliderar med golv, väggar eller tak, säger Jesper Stockenstrand.

Metoden har han tagit fram under ledning av Robotdalen och i samarbete med städföretaget IB Cleaning. Nu är han nominerad till studentpriset i automation, som delas ut på mässan Scanautomatic nästa vecka.

Nästa nominerade är Johan Karlsson från högskolan i Skövde som hjälpt Volvo personvagnar att utvärdera Modfix, en ny arbetsmetod där svetsfixturer skapas integrerat i simuleringsprogrammet Process Simulate.

I dagens arbetsmetod skapar Volvo sina digitala svetsfixturer i ett program som heter Catia V5. Sedan importeras de till Process Simulate där man simulerar robotsvetsning för att kontrollera att inga kollisioner uppstår mellan fixtur och robot.
– Uppstår det kollisioner är man tvungen att flytta tillbaka fixturerna till Catia V5, modifiera dem och sedan importera dem på nytt till simuleringsverktyget, berättar Johan Karlsson.
Med hjälp av Modfix kan man skapa fixturen och simulera robotsvetsningen i samma program. Dessutom har programmet ett stort bibliotek med fixturenheter i olika konfigurationer, som man snabbt kan skapa fixturer utifrån. Fixturerna byggs upp modulärt från standardkomponenter.
Upplägget är ungefär som bokhyllan Billy från Ikea, där olika delar enkelt kan kombineras på en mängd olika sätt för att tillfredsställa de behov som kunden har.
– Genom att använda Modfix kan man mer än halvera ledtiden och mantimmarna som går åt för att skapa de digitala fixturerna, säger Johan Karlsson.

Den tredje nominerade är Kristian Schentz från högskolan i Halmstad, som tillsammans med företaget Enertech AB - CTC i Ljungby gjort en förstudie kring hur man kan automatisera lödningen av värmepumpar.

Manuell lödning är en komplicerad process, som tar tid och kräver yrkesskicklighet. Det gäller att få en tillräckligt hög temperatur på materialet och lodet (tillsatsmaterialet) som ska sammanfogas, men inte för hög så att materialet skadas.

Kristian Schentz har undersökt tre tänkbara metoder för att sammanfoga kopparrör automatiskt: induktionslödning, lasersvetsning och laserlödning.

- I studien lyckades jag verifiera att laserlödning fungerar och att den i en helautomatisk robotcell skulle bli extremt lönsam för CTC, säger han.

Studentpriset i automation är på 10 000 kronor och delas ut av Automation Region i samarbete med branschorganisationen Svensk Automation och fackmässorna Processteknik och Scanautomatic.

Tävlingen är öppen för studenter både från yrkeshögskolor och från tre- eller femåriga universitetsutbildningar.