Hållbar industri

Rekordsnabb 3d-skrivare världsnyhet från Värnamo

Med BLB Industries nya skrivare som visades under mässan Elmia Automation ökar möjligheten att massproducera unika produkter. Framför skrivaren står delägarna Jacob Lundin, Cim Bergdahl och Tomas Burman. Foto: Fredrik Karlsson
Med BLB Industries nya skrivare som visades under mässan Elmia Automation ökar möjligheten att massproducera unika produkter. Framför skrivaren står delägarna Jacob Lundin, Cim Bergdahl och Tomas Burman. Foto: Fredrik Karlsson

Den kallas The Box och i lådan ryms en världsnyhet från Värnamo: en av världens största och snabbaste 3d-skrivare.

Publicerad

Under sju månader har grundarna av BLB Industries hållit sin idé och sitt utvecklingsarbete hemligt. Under tiden har de hyrt in sig i industrilokaler i Värnamo och konstruerat en helt ny 3d-skrivare. På Elmia Automation premiärvisades den.

– Det har varit ett makalöst intresse under mässan, säger vd Tomas Burman.

Den bygger på lager-på-lager-tekniken som andra skrivare. Men storleken, hastigheten och materialmängden är unik med The Box, enligt företaget.

De andra har stegmotorer medan BLB Industries använt Bosch Rexroths linjärsystem.

The Box hastighet är 1 200 millimeter per sekund jämfört med en småskalig skrivare som bygger 50-60 millimeter i sekunden.

Utskriftsvolym är 2,5 kubikmeter, jämfört med de små skrivarna som har 0,008 kubikmeter i snitt. Utskriftshastigheten är sex kilo per timme jämfört med småskrivarnas cirka 15 gram per timme.

I stället för tråd använder de granulat. Så med en skrivare som sprutar ut detaljer i den farten påminner metoden mer om formsprutning av plastdetaljer. Fast med skillnaden att varje produkt kan vara unik.

– Vi har skapat en metod att massproducera unika produkter, säger Tomas Burman.

Bland intresserade kunder finns företaget Kronfönster som vill ha massvis med unika fönsterspröjsar i PVC.

Thomas Burman driver bolaget tillsammans med Jacob Lundin och Cim Bergdahl som kommer direkt från Campus Värnamo. Som passiv delägare finns Anders Alrutz som upplåter lokaler hos hans företag Herber som tillverkar rörbockningsmaskiner. Femte delägaren är finansiären Claes Jansson som driver företaget Blowtech i Gnosjö.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!