Industri

Ray Pilot hittar prostatacancern

Ray Pilot ska börja användas på Sahlgrenska Universitetssjukhuset efter sommaren.

Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg blir först i världen att använda en ny teknik för strålbehandling av prostatacancer. Ray Pilot ska också testas för bröst- och lungcancer.

Publicerad

Utrustningen består av en navigator, som exakt talar om var tumören sitter. Fördelen är högre precision och mindre risk för att frisk vävnad runt tumören bestrålas.

I sex års tid har Göteborgsföretaget Micropos Medical utvecklat tekniken, som i höst ska installeras på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Redan nu testas utrustningen på Radiumhospitalet i Oslo och där utvärderar man om tekniken även i framtiden ska kunna användas för bröst- underlivs- och lungcancer.

Tekniken blev nyligen CE-godkänd, vilket innebär att den kan användas inom hela EU.

Tredimensionell cancerbild i datorn
Utrustningen som kan liknas vid en gps-navigator, består av en radiosändare som placeras i eller intill cancertumören.

Radiosignalerna skickas sedan till ett mottagarsystem, som är kopplat till en dator. Här kan läkaren läsa av prostatans läge.

Positionsangivelsen är tredimensionell och ges i realtid, vilket innebär att läkaren kontinuerligt kan följa tumörens position från gång till gång.

Behandlingsbordet där patienten är placerad, kan justeras på millimetern för att stråldosen ska hållas nere och enbart ges i tumören.

- Att minska biverkningarna rejält är väldigt viktigt, inte minst för ökad livskvalitet, säger företagets vd Tomas Gustafsson.

Varje år dör 2 450 svenska män av prostatacancer och drygt 9 000 insjuknar i denna cancerform varje år.