Industri

Rågdiet kan hämma prostatacancer

När en prostatacancer växer brukar halterna av proteinet psa öka. Nu visar svenska forskare att råg i kosten kan få ner värdena, och förhoppningsvis hämma tillväxten.

Publicerad

Djurstudier har tidigare visat att råg i kosten kan leda till långsammare tillväxt av tumörer och lägre psa-värden. Nu har en svensk pilotstudie visat att det kan gälla också för människor. Bakom studien ligger forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Under sex veckor fick 17 män med prostatacancer äta en kost baserad på fullkorn och kli av råg (mjukt bröd, knäcke, gröt och flingor). Därefter följde sex veckor med en diet baserad på siktat vetemjöl med tillsatt cellulosa. Båda dieterna motsvarade hälften av det dagliga energiintaget.

Studien visar att psa-värdet i blodet efter sex veckorna med rågdiet var 14 procent lägre än efter vetedieten. Dessutom var insulinhalterna lägre i blodet och urinen. Enligt forskarna indikerar det lägre psa-värdet att tumörtillväxten hämmats.

- Det kan ha att göra med att rågdieten minskar insulinhalterna, tror Rikard Landberg vid SLU, som är en av forskarna bakom studien.

Det finns också teorier om att de östrogenliknande ämnena i råg motverkar tillväxten.

Prostatacancer är den näst vanligaste cancerformen bland män i hela världen. Kostens betydelse för både uppkomst och utveckling av prostatacancer har länge diskuterats och forskare har studerat olika komponenter i kosten;vitamin E, fettsyror, selen och fytoöstrogener. Endast ett fåtal studier har utvärderat betydelsen av fullkorn.

Fullkorn av råg innehåller många bioaktiva ämnen ,till exempel B-vitaminer, mineraler, kostfibrer, fenolsyror och fytoöstrogener. Ett högt intag av fullkorn har tidigare visat sig minska risken för flera kroniska sjukdomar som hjärtsjukdom, typ 2-diabetes och vissa cancersjukdomar.