Industri

Räddningen för för tidigt födda

Hundratals barn på kliniker i Europa och USA ska få testa det nya enzymet i bröstmjölksersättningen. Foto: Colourbox
Olle Hernell
Peter Edman

Snart kan för tidigt födda barn få hjälp att gå upp i vikt. En svenskutvecklad tillsats i modersmjölkersättning hjälper spädbarnen att tillgodogöra sig fett. Nu planeras försiktig introduktion på kliniker.

Publicerad

1,5 procent av alla barn som föds i Sverige föds före vecka 32. Det är minst åtta veckor för tidigt, ett öde som förra året drabbade 1 680 spädbarn. För att de små ska växa och utvecklas normalt gäller det att de kan tillgodogöra sig näringen de får. Det är inte lätt när ämnesomsättningen inte är färdigutvecklad.

Svenska företaget Swedish Orphan Biovitrum kan sitta inne med lösningen. Kliniska test i Italien och Frankrike har visat att för tidigt födda barn, som får ett speciellt enzym tillsatt i modersmjölkersättningen eller pastöriserad bröstmjölk, går upp snabbare i vikt än de som inte får det.

- Nu planerar vi för ett fas-3 program, som omfattar hundratals barn på kliniker i Europa och USA, kanske även i Sverige, säger Peter Edman, forskningschef för Swedish Orphan Biovitrum.

Till grund för läkemedlet ligger en upptäckt av Olle Hernell och Thomas Olivecrona vid Umeå universitet. De upptäckte att bröstmjölk innehåller ett enzym som hjälper spädbarn att bryta ner fett. Enzymet är så listigt utformat att det inte aktiveras förrän det stöter på gallsalter i tunntarmen. På så sätt får kroppen hjälp att bryta ner den feta bröstmjölken, så att den kan tas upp av tarmen.

- Vi upptäckte att enzymet finns i modersmjölk, men att det saknas i komjölk, som används för att tillverka modersmjölkersättning, säger Olle Hernell, professor i pediatrik och överläkare på barn- och ungdomskliniken vid Norrlands universitetssjukhus.

Efter vidareutveckling tillsammans med företaget tillverkas enzymet i dag i celler som behandlats med genteknik, så kallad rekombinant dna-teknik. Resultatet är ett frystorkat enzym som ska lösas upp innan det sätts till modersmjölkersättningen.

Tillverkningen sker för närvarande i Sverige.

Att ett helt svenskutvecklat läkemedel når så långt som till fas 3 händer inte så ofta.

- Jag tycker att det är ett oerhört intressant projekt, säger Peter Edman.

När läkemedlet kan komma ut på marknaden vill han däremot inte sia om.

- Först måste fas 3-studierna komma i gång och vi tror att de kommer att ta ungefär två år.