Hållbar industri

Propellrar ger gående roboten Leo perfekt balans

Teamet tror att deras koncept eventuellt skulle kunna vara intressant för en Mars-robot. Foto: Caltech
Teamet tror att deras koncept eventuellt skulle kunna vara intressant för en Mars-robot. Foto: Caltech

Caltech har utvecklat Leo, som både går och flyger. Men tack vare propellrarna kan roboten även gå på lina och åka skateboard.

Publicerad

Att utveckla mjukvara och hårdvara för att härma mänsklig gång har varit en utmaning. Företag som Boston Dynamics har kommit långt, men trots robotarnas avancerade rörelser är de ännu inte lika nätta i steget som vi människor.

Samtidigt har mjukvaran för att kontrollera drönare blivit väldigt avancerad, och Caltechs Center for Autonomous Systems and Technologies har skapat en robot som utöver att gå på två ben kan flyga. Men de fyra propellrarna används även för att balansera upp den 76 cm höga roboten – med ett mycket gott resultat, enligt Caltech.

Namnet Leonardo har kortformen, vilket här är förkortning för "legs onboard drone", och tack vare stödet kan roboten både balansera på slak lina och åka skateboard. Att ta sig upp för trappor är en klassisk utmaning som Leo avverkar flygande.

Förmågan kommer till priset av en begränsad lastkapacitet, men Caltech tänker sig att Leo kan överbrygga gapet mellan avancerade, gående robotar och drönare. Konceptet kan även ha potential för användning på Mars.

Här kan du läsa forskargruppens studie som är publicerad i tidskriften Science Robotics.

Se klippet på Leo nedan.