Industri

Propellern från Lund avlastar hjärtat

Øyvind Reitans propeller. Foto: Roger Lundholm

En liten pumpdriven propeller från Lund hjälper patienter som drabbats av allvarlig hjärtsvikt. Redan i år kan tekniken nå marknaden.

Publicerad

I förra veckan använde Universitetssjukhuset i Lund för första gången den unika pumpen som utvecklats av Øyvind Reitan, kardiolog på sjukhuset.

Patienten var en 65-årig man med allvarlig hjärt- och njursvikt. Läkarna förde in pumpen som driver en propeller i stora kroppspulsådern via en kateter i patientens ljumske. Propellern drev sedan blodet ”nedströms” mot de organ som hade dålig blodförsörjning.

– När propellern börjar arbeta sänker den trycket i hjärtat, vilket innebär att det avlastas och kan tömma sig mer effektivt. Som en följd av den förbättrade cirkulationen kunde njurarna dräneras normalt, säger Øyvind Reitan i ett uttalande.

Metoden har testats tidigare i Göteborg och i England med gott resultat. Den här gången var effekten över förväntan. Behandlingen var tänkt att pågå i ett helt dygn, men halva tiden räckte.

Øyvind Reitan ska snart starta fortsatta studier på två sjukhus i London. Redan i år räknar han med att pumpen ska finnas i kommersiell drift. Ett sjukhus i samma storlek som Universitetssjukhuset i Lund kan ha nytta av tekniken uppemot 200 gånger om året.