Hållbar industri

Plåtpall snålar in på vikten

Ulrika Svensson och Linda Eriksson lyfter en pall som bara väger hälften mot en träpall. (foto Christian Andersson)

Ett svenskt företag har utvecklat lastpallar av stål och aluminium. De är lättare och tar mycket mindre plats än träpallar när de går i retur.

Publicerad

De nya pallarna görs av profiler i höghållfast tunnplåt som nitas samman. Vissa delar kläds med aluminium, både som slitskydd och för att få ökad friktion och slippa gnistor när pallarna hanteras.

Claes Nordström hos företaget Cross Boarder Technologies fick idén till tunnplåtspallarna för flera år sedan, när han arbetade med ett lasthanteringssystem för flyget:

- Ett problem var att träpallarna ofta var i för dåligt skick för att fungera i automatlinor och jag funderade på hur man kunde göra dem i metall i stället.

De nya Turbopallarna, som företaget kallar dem, ska få en livslängd på uppemot en 15 år tror Crossboarders vd Lennart Nilsson. En annan fördel är att de tar betydligt mindre plats när de går i retur. Tompallarna kan travas i varandra som staplade blomkrukor. Och det betyder också minskat transportbehov:

- Det är stor skillnad på att köra en enda långtradare med returpallar i stället för tre, säger Lennart Nilsson.

I Ljungsarp, några mil väster om Jönköping, bygger plåtbearbetningsspecialisten Ljungsarps Verkstad en tillverkningslinje för de nya pallarna. Här ska man tillverka såväl vanliga Europapallar, halvpallar och stora sjöfartspallar som ytterligare varianter. Tillverkningslinjen ägs Crossborder, som bland annat fått finansiering för den via sin huvudägare, riskkapitalbolaget Midroc New Technologies.

Ljungsarps har också varit med i själva produktutvecklingen, för att göra pallarna så produktionsanpassade som möjligt.

Crossborder siktar i första hand in sig på bilindustrin. Lättare pallar, som tar mindre plats i returfrakt, kan ge stora besparingar. Men för att tunnplåtspallarna ska slå igenom på den marknaden, krävs också att Crossborder kan bevisa att de klarar samma intensiva användning som dagens stål- och träpallar. Det säger personer som arbetar med logistiksystem i bilbranschen, som Ny Teknik talat med.

En annan fördel för plåtpallarna är att de är lättare att hålla rena, vilket är viktigt för bland annat livsmedelstransporter.

De behöver heller inte impregneras med giftiga ämnen, för att undvika att skadeinsekter följer med vid långväga frakter.

Rullformning och stansnitar

* I den nya produktionslinjen som byggs upp hos Ljungsarps Verkstad rullformas och slitsas tunnplåten till profiler i en anläggning från danska Jensen.

* Profilerna, som sedan nitas samman med självstansande nitar, en teknik som hämtats från bilindustrin.

* Nitningsutrustningen kommer från tyska Böllhoff.

* Fullt utbyggd ska tillverkningslinjen klara att producera 10 000 pallar per månad och skift.