Hållbar industri
Nya reaktorn låter läkemedlen flöda
Den kemiska reaktionen sker i den vindlande kanalen som syns i botten av den platta processutvecklaren som Ana Stenemyr håller. Foto: Annah Wirgén
Astra Zeneca vill kunna göra medicinsubstanser i kontinuerliga processer. Nu testar företaget en svensk nyutvecklad flödesreaktor.
Den tunga kemiska industrin började gå över från satsvisa till kontinuerliga processer för länge sedan. Nu finns samma trend även för tillverkning av finkemikalier och läkemedel.
- Vi har testat en kontinuerlig flödesreaktor som vi har testat under två år. En fördel är att vi kan få en renare reaktion och färre oönskade biprodukter. Det ger högre utbyte och vi slipper en del reningssteg, vilket också ökar produktiviteten, säger Anna Stenemyr, gruppchef vid Astra Zenecas processutvecklingslaboratorium i Södertälje.
Labbet utvecklar hela industriella tillverkningsprocesser för de nya aktiva läkemedelsämnen som forskarna har tagit fram, och tillverkar också material för kliniska prövningar.
Flödesreaktorn har utvecklats av svenska Alfa Laval, och kan liknas vid en modifierad plattvärmeväxlare. Reaktorplattan är stor som locket till en skokartong, fräst ur en rejäl skiva rostfritt stål.
I stället för den vanliga värmeväxlarens mängder med parallella kanaler har plattan en enda vindlande kanal för reaktionsströmmen.
De ämnen som ska reagera med varandra tillförs genom portar på sidorna. Dessutom finns kylplattor för att kontrollera temperaturen i processen. Och i?stället för satser på kanske flera hundra liter på en gång i en vanlig reaktor arbetar den nya utrustningen med flöden på några milliliter i minuten.
Genomströmningen kan varieras från cirka 30 sekunders till 15 minuters uppehållstid. Det går också att avbryta syntesen om något går fel i processen, genom att stänga av tillflödet av reagenser.
- Det går ibland inte att skala upp den process man har använt för syntesen i dragskåpet, till exempel av säkerhetsskäl. Genom att använda flödesreaktor kan vi hålla nere den volym som reagerar och får en process som är lättare att kontrollera. Därför kan man köra kemi som det annars är tveksamt att köra i en större skala, säger Anna Stenemyr.
Hittills har reaktorn använts "skarpt" i två omgångar för att göra läkemedelsämnen för kliniska prövningar, en sats på fem kilo, en annan på 500 gram.
Precis som med värmeväxlare kan man öka kapaciteten genom att bygga ett paket med flera plattor. Alfa Laval lanserar nu även en större modell av reaktorn, för flöden upp till 500 liter i timmen.