Hållbar industri
Nu tänds åter ljuset i Dannemoragruvan
Dannemoragruvan i Östhammars kommun har väckts till liv igen. Foto: Mikael Wallerstedt
Ingången till den återupplivade Dannemoragruvan ser bara ut som en skyddsrumsdörr bakom ett rostigt staket. Men ur öppningen kommer gula jättedumprar lastade med magnetit, den första järnmalmen som brutits här på nästan 20 år.
<p>Väckningen av gruvan i Dannemora har pågått ett och ett halvt år. Gruvarbetarna spränger en förlängning av den gamla spiralrampen, som slutade på 160 meters djup. Det går framåt med en sprängning om dagen. Just nu arbetar 38 man under jord, 20 timmar om dagen. </p> <p>När rampen är klar når den huvudnivån på 350 meter. Den ska användas för personal och utrustning. Malmen kommer att skickas upp genom det 620 meter djupa centralschaktet, som ligger under den K-märkta gruvbyggnaden från 50-talet.</p> <p>Det tar 24 minuter för en dumper att ta sig upp längs rampen till ytan, men de gula jättemaskinerna bär inte bara gråberg. Dannemora Mineral bryter redan järnmalm, 350 000 ton magnetit för de första provleveranserna till sex ståltillverkare.</p> <p>Järnmalm till Europa kommer mest från Kanada och Brasilien. Korta transportsträckor till stålverken gör att svensk malm kan konkurrera med priset. Tillsammans med stigande järnpriser kan det räcka för att göra gamla smågruvor lönsamma igen.</p> <p>- Det är Kinas utveckling som drar, säger Peter Svensson, prospekteringschef.</p> <p>När det gäller volymer kan Dannemora aldrig trumfa jättarna. Från medeltiden fram till att SSAB lade ner gruvan 1992 hade området gett 37 miljoner ton järnmalm. De närmaste tretton åren räknar Peter Svensson, med att gruvan ger 30 miljoner ton till.</p> <p>- Personligen tror jag att man snarare ska se mot 20 till 25 år, säger han.</p> <p>Som jämförelse bröt LKAB enbart under 2008 43 miljoner ton malm.</p> <p>Prognoserna bygger på både gamla och nya provborrningar. Det finns malmkroppar av magnetit under de djupaste delarna, som i dag ligger på omkring 460 meter. De kan sträcka sig så djupt som 1?000 meter.</p> <p>Sex ståltillverkare undersöker nu hur magnetiten från Dannemora fungerar i masugnarna. Dannemora mineral hoppas att något leveranskontrakt kan vara klart vid årsskiftet.</p> <p>Under vänteperioden fortsätter prospektering, rampbygget och renoveringen av järnvägen till Hargshamn. De gamla, vattenfyllda gångarna har pumpats ur till 465 meters djup, där maskinerna från 1992 fortfarande står kvar. </p> <p>I mitten av 2012 kan gruvan producera på full nivå.</p>
Gruva från medeltiden
De första brytningarna skedde på 1200- eller 1300-talet. Fram till början av 1900-talet var Dannemora Sveriges viktigaste järngruva.
1728 fick gruvan den första ångdrivna pumpen i Sverige, Triewalds "eld-luft-maskin".