Hållbar industri

Murande robotar ska rädda byggbranschen från Brexit

Foto: Construction Robotics
Foto: Fastbrick Robotics

Brittiska byggföretag lider redan brist på kvalificerad arbetskraft, och Brexit kommer bli ett hårt slag. Nu tror branschen att robotar kan ta över delar av jobbet. Det visar en ny undersökning.

Publicerad

I dag arbetar otaliga EU-medborgare med att bygga och renovera fastigheter i Storbritannien – men de har blivit allt färre. Byggföretagen lider redan brist på kvalificerad personal, och med utträdet ur EU kan östeuropéerna bli tvingade att lämna öriket. Brexit riskerar att paralysera byggandet i Storbritannien, men nu hoppas byggföretagen att personalen till viss del ska kunna ersättas av robotar.

Faktum är att inget annat land har en byggbransch som är så positivt inställd till robotisering. Det visar undersökningen Real Estate Development Trends Report genomförd av Altus Group. Deras rapport omfattar 400 brittiska byggföretag vars pågående projekt har ett samlat värde på mer än två miljarder kronor. 47 procent av dem tror att robotar kommer medföra ett paradigmskifte i branschen – att jämföra med ett snitt på 34 procent globalt.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här