Hållbar industri

Mälardalen storsatsar på automation

Traditionell automation möter it. Digitaliseringen av industrin är central för Automation Regions nya, tioåriga projekt. Foto: Lars Ardarve
Traditionell automation möter it. Digitaliseringen av industrin är central för Automation Regions nya, tioåriga projekt. Foto: Lars Ardarve

Automation har en stark ställning inom Mälardalen. Och ännu starkare ska det bli med en ökad satsning.

Publicerad

Vinnova har valt ut tre projekt inom programmet Vinnväxt som får finansiering i tio år. Målet är att etablera regionala verksamheter som sedan sprids till att bli nationellt och internationellt starka och attraktiva innovationsmiljöer.

Östergötland ska bli starkt på visualisering och bildanalys, Skåne på hållbara städer och Mälardalen på automation. Det innebär att organisationen Automationen Region utökar sin verksamhet.

– Vi bygger vidare på den verksamhet som vi byggt upp under åtta år, säger Mikael Klintberg, processledare en av två processledare på Automation Region.

– Nu kan vi ytterligare förstärka vårt fokus på branschöverskridande innovationer och nya affärsmöjligheter, säger Karolina Winbo, också processledare.

Mälardalens högskola står bakom projektet och som medfinansiärer finns också länsstyrelsen Västmanland, ett antal kommuner samt Automation Regions 120 medlemsföretag.

Metoder har utvecklats för att små och medelstora företag ska kunna möta stora bolag, akademi och offentlig sektor i industrinära forsknings- och innovationsprojekt.

– Digitaliseringen innebär att traditionell automation möter it-världen och det skapar nya förutsättningar och möjligheter för branschöverskridande samarbeten, säger Mikael Klintberg.

Det övergripande målet med Future Automation Region är att bidra till stärkt konkurrenskraft för hela den svenska industrin.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!