Legering förbättrar återvunnen plast

2001-03-14 13:00  
Liu Xiaodong har i sin doktorsavhandling vid institutionen för polymera material på Chalmers undersökt om det är möjligt att förbättra egenskaperna hos återvunna konstruktionsplaster med hjälp av någon legering.
 
Konstruktionsplaster som polyamid, polykarbonat och ABS-plast är alla plaster som har ett relativt högt materialvärde och som används i exempelvis olika komponenter till bilar.
 
Plasterna har också tillräckligt bra egenskaper för att återvinning ska vara intressant, dock uppstår det problem vid återanvändningen eftersom de olika plasterna inte är blandbara med varandra och det oftast är dyrbart att sortera dem var för sig.
 
Liu Xiaodong har studerat om någon legering kan öka blandbarheten och därmed förbättra egenskaperna hos blandplasten.
 
Så kallade reaktiva tillsatser innehållande maleinsyraanhydrid, epoxider eller oxazolingrupper visade sig vara användbara.
 
Olika blandningar av fem olika konstruktionsplaster från nedmonterade Volvobilar kunde förbättras med hjälp av små mängder av dessa ämnen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer