Hållbar industri

Lätt att veckla ut invecklad modell

Claes Lundström har skapat något så unikt som ett helsvenskt cadprogram.Det heter Touchcad och kan göra 3d-modeller som automatiskt omvandlas till ritningsmallar för direkt produktion.

Publicerad

Vad finns det för likhet mellan gigantiska utställningstält, varmluftsballonger, stora katamaraner, flygskärmar och lekplatsernas hoppborgar?

Jo, alla har tillverkats med hjälp av det helsvenska programmet Touchcad, skapat helt på egen hand av Claes Lundström, som är både byggnadsingenjör och båtkonstruktör.

–?Det är ännu inte ett helt generellt cadprogram, även om den nysläppta versionen 3.6 börjar närma sig ett sådant, säger Claes Lundström.

Programmets viktigaste funktion är att en 3d-modell direkt kan visas i en utbredningsvy.

I den ”plattas” modellen ut till exakta måttsatta mallar, som kan användas direkt för tillverkning.

Vill man göra en liten skalmodell kan mallarna skäras ut och limmas ihop. Men utbredningsvyn kan också skickas som en datafil för att styra exempelvis en skärmaskin.

Det unika med Touchcad är direktkopplingen mellan 3d-modellen och utbredningsvyn. Gör man en förändring i 3d-modellen överförs den automatiskt och visas direkt i de utplattade mallarna, eller tvärt om.

–?Den funktionen finns inte i andra program, säger Claes Lundström.

När han utvecklade föregångaren, Touch-3d, till sitt program var det främst tänkt som ett verktyg för att bygga båtar.

–?Även Touchcad har många specialfunktioner för båtkonstruktion men den vanligaste användningen i?dag är faktiskt inom tygindustrin, säger Claes Lundström.

Där handlar det främst om att framställa ritningar för komplicerade organiska former. Exempelvis stora utställningstält med böljande former.

–?Jag besökte nyligen en av Spaniens vassaste tälttillverkare. Med mitt program kunde de snabbt bygga ett tält av 4?000 kvadratmeter duk som såg ut som en korsning av en Michelingubbe och en gummimadrass, berättar Claes Lundström.

– Tidigare lade de ut jobb på olika underleverantörer. Nu kan de göra allt själva.

Vid sidan av tälttillverkare och båtkonstruktörer används det svenska programmet av exempelvis skulptörer, möbeldesigner, scenografbyggare och segelmakare i 42 länder.

Claes Lundström är själv lite förvånad över att han lyckats skapa ett så pass komplext program som det blivit sedan han skrev de första kodraderna 1985.

–?Nya versionen av Touchcad består av 150?000 rader kod som jag har skrivit på egen hand, berättar Claes Lundström, som själv driver sitt enmans­företag.

–?När man är liten ger man sig på grejer som man är för korkad för att begripa att det egentligen inte borde gå.