Hållbar industri
Klassisk tablett lämnar landet
Läkerol har tillverkats i Gävle sedan första världskriget. Nu stängs fabriken och tillverkningen flyttas till Slovakien. Foto: Jörgen Svendsen/Scanpix
Cloetta lägger ner två av tre svenska godisfabriker. Tillverkningen av flera produkter, till exempel Läkerol och Hemkola, flyttas utomlands. Men i Ljungsbro ska koncernen fortsätta att producera godis.
Godisfabrikerna i Gävle och Alingsås som stängas, vilket innebär att cirka 180 personer blir av med jobben.
Dessutom tänker Cloetta lägga ner en godisfabrik i Aura i Finland och lägga ut sin lagerverksamhet på entreprenad. Det innebär att ytterligare 165 personer förlorar sina arbeten.
Tabletten Läkerol, som har tillverkats i Gävle sedan första världskriget, flyttar nu till Levice i Slovakien. Ahlgrens bilar har producerats i Gävle sedan 1953 men flyttas nu till Cloettas fabrik i Ljungsbro.
– I Ljungsbro gör vi redan i dag skumprodukter, till exempel Juleskum. Det finns redan en del skumkompetens i Ljungsbro och det finns ledigt utrymme i fabriken, säger Jacob Broberg, kommunikationschef på Cloetta.
Produkterna som tillverkas i Alingsås, till exempel Hemkola och Extra starka, flyttar till Slovakien och Italien.
Cloetta har nyligen gått samman med godistillverkaren Leaf och genomför en nyemission för att finansiera förvärvet. Koncernen uppger att samgåendet och en överkapacitet i fabrikerna är orsaken till nedläggningarna.
– Det är alltid tråkigt att föreslå nedläggningar av fabriker, men stenhård konkurrens kräver att vi kan fortsätta att producera produkter av hög kvalitet och till låg kostnad, motiverade Cloettas vd Bengt Baron beslutet.
Nedläggningarna innebär att Cloetta krymper antalet fabriker från tolv till nio, och tre svenska fabriker blir en.
– Vi tittar på vilket som ger störst besparing, var vi har höga fasta kostnader, då är det Gävle och Aurafabriken. Det är samma skäl som när vi förra året la ner vår då största fabrik i Danmark. Många tror att drivkraften är att lönerna är betydligt lägre i Slovakien, men huvudsakligen är drivkraften fasta kostnader, säger Jacob Broberg.
Går det fortfarande att producera godis effektivt i Sverige?
– Absolut. Ljungsbrofabriken och Levice blir våra stora enheter i koncernen när det här är genomfört, säger Jacob Broberg.
Cloetta producerar ungefär 98 000 ton godis varje år totalt i koncernen. Enligt Jacob Broberg är det tillverkning av cirka 5 000 ton som kommer att flytta utomlands, medan omkring 21 000 ton fortsatt produceras i Sverige.