Hållbar industri

Kinesisk kärnkraft kräver miltals rör

Ånggeneratorrören är tillverkade av stål med en legering av nickel och krom. De ska klara hög temperatur, korrosion, tryck och radioaktivitet under lång tid. Foto: Sandvik
Ånggeneratorrören är tillverkade av stål med en legering av nickel och krom. De ska klara hög temperatur, korrosion, tryck och radioaktivitet under lång tid. Foto: Sandvik

I Kina byggs kärnkraften ut i snabb takt. Det blir ett lyft för Sandvik.

Publicerad

Det senaste året har det svenska stålföretaget fått flera stora order på specialrör till ånggeneratorer i kärnkraftverk. Det sammanlagda värdet på beställningarna ligger på åtta miljarder kronor. De största kunderna finns i Kina. I juni 2009 förra året fick Sandvik en order värd en miljard kronor från Shanghai Electric Nuclear Power Equipment. För ett par veckor sedan kom en ny stor beställning värd 1,5 miljarder från Harbin Electric Corporation Heavy Equipment Company.

Men Sandvik har också fått beställningar från Europa och USA.

- Det är en kombination av mind-re och medelstora avtal, men vissa kan vi av konkurrensskäl inte prata om, säger Lena Berg, informationschef på Sandvik Materials Technology.

Specialrören monteras i de ånggeneratorer som används för att omvandla vatten till vattenånga i tryckvattenreaktorer. De ska klara höga temperaturer, korrosion, tryck och radioaktivitet under lång tid.

- Varje rör ges en unik identitet, och kan spåras ända tillbaka till stålsmältan. Produkterna hanteras med vita handskar i tillverkningen – inte ett enda fingeravtryck får finnas på dem, säger Lena Berg.

Sandvik Materials Technology tillhör de ledande företagen på den här marknaden. De svenska rören finns i nästan en fjärdedel av världens 400 kärnkraftverk.

Leveranser av de nya beställningarna kommer att ske från och med 2012 och några år framåt.

Tillverkningen kommer att ske i Sandviken och i Chomutov i Tjeckien. För att klara av de stora volymerna planerar Sandvik att mer än fyrfaldiga kapaciteten.