Industri

Industrin redo för kris - igen

AB Volvo hör till företagen som vässar för kris. Foto: Lars Ardarve

Svensk industri räknar med att klara finansoron och börskaoset bättre än under förra finanskrisen. Det visar Ny Tekniks rundringning.<br>- Vi är beredda på ett helt annat sätt, säger AB Volvos presschef Mårten Wikforss.

Publicerad

<p>AB Volvo är på en rad punkter ett betydligt flexiblare företag än före finanskrisen 2007-2009. Bland annat anställningsformer, företagsledning, kundfinansiering, FoU och orderbok har anpassats för att göra företaget mindre sårbart för snabba svängningar i ekonomin.</p> <p>- Det viktigaste är nog att vi har en mental beredskap på ett sätt vi inte hade tidigare. Fanns det någon oskuld kvar så försvann den i förra krisen, säger Mårten Wikforss.</p> <p>En stor andel av personalen kan nu sägas upp med kort varsel. Runt 20 procent är anställda på visstidsavtal eller via bemannings- och konsultföretag. </p> <p>Även den klassiska konjunkturmätaren, textilföretaget Ludvig Svensson i Kinna, har sedan förra finanskrisen gjort alla nyanställningar på visstidskontrakt. Nu omfattas 15 procent av de anställda.</p> <p>- Det betyder att vi snabbt kan dra ner utan att varsla, säger produktionschefen Peter Larsson. </p> <p>Även Volvo Personvagnar har skapat en bättre krisberedskap, berättar informationsdirektören Olle Axelsson. </p> <p>I och med att man tillverkar konsumentprodukter är Volvo PV ett av de företag som snabbast drabbas av en finansiell kris. </p> <p>Under veckan finns en rad ledningsgruppsmöten inplanerade med tonvikt på "market intelligence", alltså djuplodande information och fortlöpande analys av marknaderna. Olle Axelsson betonar dock, i likhet med ansvariga på Electrolux och ABB, att det ännu är för tidigt att säga vilka åtgärder som kan bli aktuella.</p> <p>ABB:s långsiktiga planer på såväl investeringar som rekrytering (600 nya ingenjörer behövs i Sverige) berörs inte av finansoron så här långt. </p> <p>Astra Zenecas presschef Ann-Leena Mikiver berättar att investeringscykeln i läkemedelsindustrin är cirka tio år, så börs- och finansoro under ett enskilt år påverkar inte planerna. </p> <p>- Vår försäljning påverkas i första hand av andra faktorer, exempelvis viljan hos sjukvården att betala för innovativa mediciner, säger hon.</p> <p>Varken försvarskoncernen Saab AB eller verkstadsföretaget Sandvik ser några effekter i nuläget av den senaste tidens finansoro. </p> <p>Scania hade god beredskap redan före förra finanskrisen, säger Gunnar Boman på bolagets informationsavdelning.</p> <p>- Vi har en bra flexibilitet i produktionen med över 20 procent visstidsanställda. </p> <p>Även inom industriföretaget SKF sätter man tillit till flexibilitet i produktionen:</p> <p>- Redan inför förra krisen hade vi bra, flexibla arbetstidsavtal på plats, konstaterar Inga-Lill Östman, informationsdirektör för koncernen. </p>

Så vässar AB Volvo sin beredskap

  1. Företagets högsta ­ledning har ett mer flyfotat sätt att jobba. En speciell grupp har ­ansvar för detta.
     
  2. Kundfinansieringen ­(företaget lånar ut pengar till sina kunder) har setts över för att minska riskerna.
     
  3. FOU-projekt har ekonomiska tak och hårda resultatkrav. FoU som exempelvis handlar om emissioner är helig, men det finns en beredskap att snabbt lägga andra projekt på is.
     
  4. Tiden från order till leverans har kortats till 12 veckor. Det innebär kortare ångertid och mindre risk för avbeställningar.