Hållbar industri
Hackare kan slå ut produktionen
Säkerhet måste vara en prioriterad fråga i framtidens automation. Det säger Veli-Matti Reinikkala, högste chef för automation på ABB, i samband med att företaget presenterar sitt nya styrsystem för processindustrin. Foto: Jonas Bilberg
Hackerattacker kommer att utgöra ett hot mot produktionen. Samtidigt innebär råvarubrist och energifrågan stora utmaningar. Det anser ABB-chefen Veli-Matti Reinikkala.
Automationsbranschen står inför tuffa utmaningar i framtiden. Veli-Matti Reinikkala, högste globale chef för automation på ABB, uttryckte sina farhågor på forumet Automation Scandinavia i Västerås för processindustrin.
Det stora snacket inom automationsbranschen är ”big data”, enligt Veli-Matti Reinikkala. Fast inte så mycket big data i sig, som vad man ska göra med all information efter att den är insamlad. Det gäller att utveckla ännu bättre praktiska applikationer som kan ta till vara på informationen.
Det hetaste ämnet under ABB:s forum var dock ”cyber security”. Fler bolag drabbas i dag av så kallade hackerattacker, försök att göra intrång i företagens datorsystem. Om attackerna lyckas finns stora risker att hela produktionen avstannar. Företagets varumärke ifrågasätts och ibland får hackers med sig pengar efter intrånget.
– Jag tror fortfarande att det finns företag som inte har insett riskerna, säger Veli-Matti Reinikkala, som menar att attackerna görs dels av individer och dels genom organiserad brottslighet.
Han ser it-attacker som ett ökande hot i framtiden. Därför gäller det för automationsföretag att ligga ett steg före – vilket man inte gör i nuläget.
– Det här är speciellt aktuellt nu när Windows XP är utan uppdateringar och kommer att utsättas för attacker.
En annan punkt som Veli-Matti Reinikkala tar upp är hur företagen måste anpassa sig när viktiga råvaror sinar. Tiden då det var lätt att få råvaror är över, säger han. Det är oundvikligt att företagen i framtiden måste ha produktion som kan maximera utifrån inte fullt så goda råvaror.
Inom till exempel kopparindustrin börjar de stora gruvorna i Chile och Peru, som tidigare verkade oändliga, att ta slut. Det leder till att man måste gräva djupare och omsätta mer pengar i utvinningen. Därför är det viktigt med teknik som maler malmen så perfekt som möjligt för att inte drabbas ekonomiskt.
Energieffektivitet är ytterligare en global trend. Storskaligt måste vi komma ifrån genereringen av koldioxid, säger Veli-Matti Reinikkala.
– Den här ekvationen håller inte 50 år in i framtiden om vi fortsätter som nu.
ABB har gjort granskningar av olika anläggningars energikonsumtion och kommit med förslag på var man kan sätta in pengar för att effektivisera. Men många företag nappar inte trots att finns en utlovad återbetalning av investeringen på två till tre år.
– Mitt budskap är att industrin måste kontrollera hur många motorer de har i på- och av-läge och ändra dem så att de jobbar mer effektivt.
I dagsläget är det svårt för underhållspersonal att hantera alla maskiner som finns inom industrin, säger Veli-Matti Reinikkala. Numera behöver underhållet vara integrerat direkt i programvaran. Företag kan hjälpa till genom att programmera in detta så att systemet rutinmässigt utför underhållskontroller.
– All den kunskap som servicekillen har i huvudet är inte tillräcklig längre, säger Veli-Matti Reinikkala.
Nytt styrsystem
Under en konferens lanserade ABB nyligen sitt senaste styrsystem 800xA version 6. Systemet använder operativsystemet Windows 8.1, som är specialutvecklat för styrsystemet.
Säkerheten är numera inbyggd i systemet och sköts inte av externa program.