Hållbar industri

Göteborgsbolagets 3d-skrivare printar i kevlar

Unga svenska bolaget Magicfirm Europe vill ta 3d-printing till ny helt nivå med en ny maskin som kan skriva ut i kolfiber- och kevlarförstärkt nylon.

Publicerad

För snart två och ett halvt år sedan presenterade Göteborgsbolaget Magicfirm Europe sin första 3d-skrivare, som säljs under varumärket Zyyx. Det fick skrivaren att sticka ut i mängden var en snillrik konstruktion med bland annat ett aktivt kolfilter och ett undertryck under skrivarens kåpa. Innovationen gör det möjligt att filtrera bort de starka lukter som annars ofta är förknippat med 3d-printning.

Under 2016 har man arbetat med vad som blir nästa generations Zyyx:s skrivare. Nu är man redo att presentera resultatet: Den nya skrivaren Zyyx Pro. Den största nyheten med den färska Pro-skrivaren är att den kan printa i ren nylon och kolfiberförstärkt nylon, samt nylon som har förstärkts med para-aramidfiber, mer känt under handelsnamet ”Kevlar”. Kännetecknande för dessa material är att de är betydligt mer slitstarka än de ABS- och PLA-platser som vanligtvis används i 3d-skrivare.

Läs mer: De har utvecklat en 3d-skrivare som inte stinker

– Kolfiberförstärkt nylon har flera attraktiva egenskaper. Kolfibern gör att utskriften blir styv och fast, medan nylonet gör att det printade objektet också kan vara elastiskt. Kombinationen gör att man till exempel kan skriva ut material som är superstarkt, men också motståndskraftigt mot kemikalier tack vare nylonet, säger Mats Moosberg, grundare och vd för Magicfirm Europe.

Förhoppningen från Magicfirm Europe sida är att den nya Pro-skrivaren ska användas främst inom två områden. Det första handlar om att kunna skriva ut funktionella prototyper som är hållfasta nog att kunna testas i sin ”slutgiltiga” miljö, det vill säga under samma påfrestningar som den färdiga produkten behöver kunna stå emot.

Men enligt Mats Moosberg finns det också ett stort behov hos många tillverkande företag att kunna ta fram ta fram skräddarsydda fixturer, till exempel verktyghållare  som skall användas i en produktionsmiljö.

– En utmaning för mindre tillverkningsföretag är att man ofta behöver ta fram fixturer för mindre produktionsserier där det inte finns standardkomponenter att köpa. För att kunna göra det har man antingen behövt köpa verktyg som kan fräsa ut fixturerna åt en, eller hitta ett annat företag som kan tillverka dessa. Men med vår skrivare kan företagen alltså printa dessa delar själv – vilket bland annat gör det möjligt att väsentligt korta produktionsstoppet vid en förändring av produktionslinan.

Foto: Magicfirm Europe
Foto: Magicfirm Europe

Lösningen som gör utskrifterna möjliga står på tre ben. Bolaget har tagit fram en helt ny sorts printbädd med en särskild yta som gör att exempelvis den kolfiberförstärka nylonen kan fästa på bädden under utskriften. Man har också utvecklat ett specialanpassat munstycke för att kunna printa i de nya materialen, samt en uppvärmd kammare för att ta bort spänningarna som skapas i det utskrivna objektet.

Den nya skrivaren innebär också att man tar steget bort från konsumentmarknaden och i stället inriktar sig helt på att nå professionella användare. En viktig målgrupp är tillverkande företag som producerar små serier och behöver kunna ta fram skräddarsydda produktionsdetaljer som hållare och jiggar.

En annan fokusgrupp är produktutvecklande företag med ett behov av att testa sina prototyper i sin slutgiltiga miljö. Ett exempel på detta är prototyper av riggdetaljer på segelbåtar. Dessa detaljer behöver kunna stå emot väder och vind, salt och mekanisk belastning – något som de nya materialen ska kunna mäkta med, enligt Magicfirm Europe.

– Skrivaren har främst tagits fram för produktionsavdelningar som dels behöver funktionella prototyper, men också kunna ta fram hållfasta delar att använda för att kunna iterera och testa sina prototyper snabbt, säger Mats Moosberg.

Zyyx-skrivaren är inte den enda på marknaden som klarar av att printa i kolfiberförstärkt nylon. Men enligt Göteborgsföretaget har man en strategi för att kunna klå konkurrenterna på två viktiga fronter. Dels prismässigt – Zyyx Pro kommer att få ett rekommenderat pris på cirka 42 000 kronor, vilket är lägre än andra printers som kan skriva ut i liknande material.

Läs mer: Zyyx kan 3d-printa i tusentals färger

Dels har man tagit fram ett expansionskitt i form av ett specialanpassat munstycke som gör att den nya printern också klarar av utskrifter i mer konventionella 3d-printermaterial som ABS, exempelvis.

– Zyyx Pro är en vidareutveckling av samma plattform som vår första skrivare är baserad på. Det finns konkurrenter som också kan printa i konstruktionsmaterial, men de har inte möjligheten att även erbjuda konventionella plastmaterial. Att vi kan täcka in hela omfånget, från kevlarförstärkt nylon till ABS, gör skrivaren unik.

Magicfirm Europe har precis börjat ta emot förbeställningar på sin nya skrivare. Leveranstiden är satt till åtta veckor, vilket innebär att de första exemplaren kommer att nå kunderna i juli. Maskinerna tillverkas av Magicfirms partnerfabrik i Kina, som också är delägare i bolaget.

– Skrivarna sätts ihop i Kina, och skickas sedan hem till Göteborg där vi slutkalibrerar dem innan leverans. Samarbetet med den kinesiska tillverkaren fungerar bra – de har spelat en viktig roll i utvecklingsarbetet av den nya skrivaren, säger Mats Moosberg.