Hållbar industri

Gemensam digital plattform håller koll på varorna

Smart Pooling-systemet har nu 2 300 användare fördelat på 1 500 kunder i över 20 länder. Foto: Stefan Tell
Varje år levererar och återtar Svenska Retursystem över 160 miljoner returlådor och returpallar i dagligvaruhandelns varuflöden. Foto: Pia Nordlander
Anna Elgh Foto: Jennifer Glans

Poolingföretaget Svenska Retursystem har lanserat Smart Pooling, en branschgemensam digital plattform för att hålla koll på returpallar och andra lastbärare som flödar i dagligvaruhandeln.

Publicerad

Svenska Retursystem levererar och återtar årligen över 160 miljoner returlådor och returpallar i dagligvaruhandelns varuflöden. Nu har de lanserat Smart Pooling, en branschgemensam digital platt­form där butiker och grossister kan hålla reda på sina saldon av lastbärare och var de befinner sig.

Syftet är att öka kontrollen och förenkla administrationen, vilket ska ge effektivare varuflöden och spara såväl pengar som koldioxidutsläpp.

– Avsändaren registrerar den aktuella lastbäraren i plattformen, och mottagaren bekräftar att de kommit fram. Du vet hela tiden var pallarna finns, och det blir även ett tydligare handshake på att antalet mottagna lastbärare stämmer med det antal som sänts, säger Anna Elgh, vd på Svenska Retursystem.

Utvecklingen av plattformen började med att en enskild grossist ville investera i ett poolingverktyg för att få bättre koll på sina lastbärare. Då bestämde sig Svenska Retursystem för att utveckla ett gemensamt system för hela branschen, hellre än att olika aktörer tog fram egna lösningar.

– Plattform och webinterface är på plats, nu handlar det om att effektivisera ytterligare och skapa värde för kunderna genom att erbjuda integrationer via en enkel API-standard som alla kunder kan använda oavsett vilket affärssystem de har, säger Anna Elgh. Plattformen utvecklades i samråd med kunderna i branschen. I kundreferensgruppen ingår representanter för livsmedelsjättar som Ica, Coop, Arla och Coca-Cola.

Efter att det sydsvenska grossistföretaget Bergendahls agerat pilot för systemet, släpptes det skarpt i somras och har nu 2 300 användare fördelat på 1 500 kunder i över 20 länder.

– Att få upp en plattform är en sak, det verksamhetsnära förändringsarbetet är något helt annat. Det är fortfarande en process att få det att fungera i alla delar av det praktiska handhavandet, vi måste jobba väldigt kundnära, säger Anna Elgh.

Även den tekniska sidan befinner sig fortfarande under utveckling. Förutom att samla all lastbärarinformation på ett ställe, är plattformen en förutsättning för att kunna skapa intelligenta lastbärare.

– I pilotflöden har vi kört lådor med aktiva sensorer, vilket utvärderas just nu. Med sensorer kan man säkerställa både positionen och temperaturen, vilket såklart är värdefullt när det handlar om färskvaror. Med bättre koll på kylkedjan kan man minska matsvinnet, säger Anna Elgh.

Svenska Retursystem har även piloter i gång där man registrerar rullburar och andra enheter.

– Målet är att kunna hantera de flesta olika lastbärare i systemet. Vi har även fått kontakt med aktörer i branscher utanför livsmedelssektorn, som också är intresserade av Smart Pooling, säger Anna Elgh.

Systemet har nominerats till CIO Awards, som avgörs på Berns i Stockholm den 18 december. Som en av fem finalister har Smart Pooling chansen att utses till Årets hållbara projekt.

– Det är jätteroligt att vi är nominerade, och självklart hoppas jag att vi vinner, säger Anna Elgh.

Effektivare flöden

Svenska Retursystem effektiviserar och miljöanpassar varu­flöden i livsmedelsbranschen genom att driva och utveckla retursystem, och har cirka 1 500 kunder inom dagligvaruhandel, restaurang och storhushåll. Företaget ägs gemensamt av branschorganisationerna Dagligvaruleverantörers Förbund och Svensk Dagligvaruhandel.

Grundat: 1997.

Anställda: Cirka 145 personer.

Omsättning: 601 miljoner kronor (2016).