Hållbar industri

Full fart framåt för Volvos elbil

”Den stora utmaningen nu är att få ned produktionskostnaden och anpassa arkitekturen till industriell tillverkning”, säger Lennart Stegland, chef för Volvos ”elbilsfabrik”. Foto: Lennart Pettersson
”Den stora utmaningen nu är att få ned produktionskostnaden och anpassa arkitekturen till industriell tillverkning”, säger Lennart Stegland, chef för Volvos ”elbilsfabrik”. Foto: Lennart Pettersson
Ny Tekniks reporter fick provköra det hittills enda exemplaret av Siemens­bilen med en motor på 150 hästar. Foto: Malin Persson/Volvo Personvagnar
Ny Tekniks reporter fick provköra det hittills enda exemplaret av Siemens­bilen med en motor på 150 hästar. Foto: Malin Persson/Volvo Personvagnar

Dagens Volvo C30 Electric har byggts i några hundra exemplar i Volvo Personvagnars specialverkstad på Hisingen. Men i höst börjar förberedelserna för att kunna bygga en helelektrisk Volvo i industriell skala. – Med den tar vi Volvo in i framtiden, säger chefen för Volvos ”elbilsfabrik” Lennart Stegland.

Publicerad

Volvo Personvagnar går nu in i ett partnerskap med tyska Siemens för att vidareutveckla den elbilsarkitektur som byggts in i 250 exemplar av Volvos Gentbyggda småbil C30, som nu rullar på vägarna i Sverige och Europa.

Målet är en framtida industriell elbilstillverkning.

– Den stora utmaningen nu är att få ned produktionskostnaden och anpassa arkitekturen till industriell tillverkning. Det är här vårt partnerskap med Siemens kommer in i bilden. Siemens har de volymer på elkomponenter som krävs. Nu är det full fart framåt, säger Lennart Stegland.

Samarbetet börjar med ett konkret avtal om att bygga en serie om 100 stycken C30 Electric med en ny och starkare elmotor från Siemens och en snabbladdare på 22 kW.

– Den nya bilen får ännu bättre prestanda än den nuvarande. Det här är en teknik som vi kan kommersialisera utan problem. Vi har hittat den bästa lösningen just nu, säger Lennart Stegland.

Volvo Personvagnar började utveckla sin egen elbilsteknik under 2009 med stöd från Energimyndigheten.

De första bilarna blev tillräckligt lyckade för att man skulle fortsätta med en större serie handbyggda elbilar, även dessa med stöd från Energimyndigheten.

C30 Electric har hittills tagits emot väl av de 250 utvalda företag och organisationer runt om i Europa som nu ska köra sina elbilar under tre års tid. Bilen beskrivs som snabb, kul att köra och känns som en riktig bil. Den har också krocktestats i Volvos krocktestlabb.

Dessutom har den en etanoldriven värmare som gör att klimatanläggningen inte drar på batterierna.

De nuvarande C30 Electric-bilarna är alla handbyggda i Lennart Stangheds specialverkstad på Hisingen i Göteborg där man också bygger polisbilar och andra räddningsfordon.

Bilarna har tagits direkt från Volvos fabrik i Gent i Belgien där alla C30 tillverkas. Motor och växellåda har plockats ur och bilarna har sedan skickats till specialverkstaden på Hisingen där de genomgått en total förvandling.

I somras blev den sista bilen i en serie om 250 C30 Electric klar och verkstaden har stått tom på bilar sedan dess.

Men i höst blir det full fart igen. Då börjar man med ”Siemensbilarna”.

De ska byggas i 100 exemplar på samma sätt som tidigare med strippade C30-bilar från Gent som byggs på med batterier, elmotor och hela det elektriska styrpaketet.

Den nya bilen blir avstamp för en design som ska fungera i industriell serieproduktion.

– Men det blir inte i en C30. Det blir i en helt ny Volvo-modell, säger Lennart Stegland.

Starkare motor i nya Siemensbilen

Den nya Siemensbilen får en elmotor på 110 kW motsvarande 150 hästkrafter. Den gamla motorn var på 85 kW, motsvarande 110 hk.

Motorn sitter mitt på främre hjulaxel och är integrerad med växellåda och differential.

Vridmomentet ökar från 220 Nm till 250 Nm.

Batterierna är placerade i tunneln i mitten av bilen samt mellan bakhjulen, där bensintanken tidigare satt.

Toppfarten är som tidigare 130 kilometer i timmen. Farten stryps elektroniskt vid 130.

Förbrukningen planeras att bli 13,5 kWh/100 km, enligt den europeiska standarden Nedc.

Batteriet innehåller som tidigare 24 kWh, varav 22,7 kWh används.

Räckvidden beräknas till 163 kilometer.

Den nya snabbladdaren tillåter laddning med 22 kW med trefas växelström på 32 ampere. Då får man tio mils körning på en timmes laddning.

Med snabbladdaren kan man ladda upp batterierna från helt tomma till 80 procent på en halvtimme. Sedan tar det ytterligare en halvtimme för de sista 20 procenten.