Industri

Forskare varnar för stamceller som mirakelkur

På nätet kryllar det av kliniker som erbjuder behandling med stamceller - som inte genomgått kliniska test. Foto: Ulla Karlsson-Ottosson
På nätet kryllar det av kliniker som erbjuder behandling med stamceller - som inte genomgått kliniska test. Foto: Ulla Karlsson-Ottosson

Över 700 kliniker världen över erbjuder i dag behandling med stamceller. De påstår sig kunna bota allt från autism till diabetes. Men behandlingarna är inte kliniskt testade och forskare varnar för riskerna.

Publicerad

Benbitar som växer ut i ögonlocken, hjärntumörer eller patienter som avlider. Det är några exempel på vad som kan drabba en person som söker bot eller skönhet med hjälp av stamceller. De omogna cellernas förmåga att utvecklas till den celltyp som behövs på platsen har inte fungerat, eller helt enkelt löpt amok. Den bakomliggande orsaken är att behandlingarna inte genomgått kliniska test, och därför inte är säkra ännu. Trots det erbjuds behandlingar på mer än 700 kliniker runt om i världen. Flest ligger i USA, Kina och Indien, men de finns även i vissa Europeiska länder. Det framkom under den internationella stamcellskonferensen ISSCR som just nu pågår på Stockholmsmässan i Älvsjö.

- I Tyskland hade vi tidigare Xcell center, som var den största stamcellskliniken i Europa. Den stängdes år 2011 efter att ett barn dött efter behandlingarna, säger Ira Herman, vid det tyska stamcellsnätverket NRW.

Stamcellsforskare har varnat för fenomenet förut och uppmanat allmänheten att söka kunskap om klinikerna, vilka terapier som hittills klassats som säkra samt vilka risker som finns. Men att få fram informationen har inte varit lätt. The International Society for Stem Cell Research (ISSCR) har därför vidaretvecklat en tidigare webbplats med information som är lätt att ta till sig för allmänheten.

Av webbplatsen framgår att listan över terapeutsikt säkra behandlingar i dag är kort. Mest välkänd är benmärstransplantation med leukemi och andra blodsjukdomar.

- För leukemi, lymfom och myelom är stamceller (som finns i benmärgen, reds anm) den bästa tillgängliga terapin. Men det tog 20 år att komma dit, säger Dan Kaufman, stamcellspecialist vid University of Minnesota.

Utöver det finns hudbehandlingar liksom några behandlingar av ögonsjukdomar.

Men att stamceller har potential att kunna bota allt från hjärtinfarkt till parkinson tvivlar inte forskarna på. Över hela världen pågår också drygt 5 000 kliniska studier där stamcellers förmåga att hjälpa mot mängder av sjukdomar testas. Det är via dem som stamceller och deras potential successivt utvärderas, med allt från effekt till biverkningar och risker.

- Det är den vägen vi måste gå, annars risker stamceller att råka i vanrykte, säger Jeremy Sugerman, vid John Hopkins Berman Institutet of Bioethics.

Är det då fel att välja en behandling med stamceller?

- Nej, inte om man vet vad man ger sig in i och har skaffat information. Men så är det oftast inte. Dessutom finns det barn som behandlas, säger Timothy Caulfield, expert på forskningspolitik och hälsolagstiftning på University of Alberta.


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!