Industri

Forskare varnar för stamceller som mirakelkur

På nätet kryllar det av kliniker som erbjuder behandling med stamceller - som inte genomgått kliniska test. Foto: Ulla Karlsson-Ottosson

Över 700 kliniker världen över erbjuder i dag behandling med stamceller. De påstår sig kunna bota allt från autism till diabetes. Men behandlingarna är inte kliniskt testade och forskare varnar för riskerna.

Publicerad

Benbitar som växer ut i ögonlocken, hjärntumörer eller patienter som avlider. Det är några exempel på vad som kan drabba en person som söker bot eller skönhet med hjälp av stamceller. De omogna cellernas förmåga att utvecklas till den celltyp som behövs på platsen har inte fungerat, eller helt enkelt löpt amok. Den bakomliggande orsaken är att behandlingarna inte genomgått kliniska test, och därför inte är säkra ännu. Trots det erbjuds behandlingar på mer än 700 kliniker runt om i världen. Flest ligger i USA, Kina och Indien, men de finns även i vissa Europeiska länder. Det framkom under den internationella stamcellskonferensen ISSCR som just nu pågår på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här