Industri

En fråga om standard 01:47

Benämningar och beteckningar för storheter och enheter används inte bara i rent tekniska sammanhang. Vår elräkning anger det antal kilowattimmar som gått åt, vi byter 60 W-lampor, motionerar i 50-metersbassänger och kör i 70 kilometer i timmen. För att kunna hantera storhets- och enhetsbeteckningar i olika typer av text är det bra om man känner till de förhållandevis strikta formregler som anges i svensk standard. Nedan följer några råd som baserats på dessa regler.
 
Trots att enhetsbeteckningar ofta utgörs av förkortningar sätter man inte punkt efter dem (utom givetvis i slutet av en mening). Mellan ett mätetal och en enhetsbeteckning skall det som regel vara ett mellanrum: 8 kW, 25 °C. Enhetsbenämningar skrivs normalt med små begynnelsebokstäver även om de härrör från egennamn, till exempel ampere, watt. Här utgör dock Celsius och andra temperaturskalor undantag. Däremot skrivs enhetsbeteckningar som härrör från egennamn med stor begynnelsebokstav: 1 A, 1 W. Stora och små begynnelsebokstäver används växelvis när ett prefix kombinerats med enheten: 1 MHz (megahertz), 1 dB (decibel).
 
Man bör vara konsekvent och antingen använda enhetsbeteckningar eller enhetsbenämningar i en och samma text: "70 km/h" eller "70 kilometer per timme". Böjnings- eller avledningsändelser skall inte sättas ut efter enhetsbeteckningar. En avståndsangivelse bör således skrivas "på 14 mm avstånd" (eller "på 14 millimeters avstånd").
 
Typografiskt skall beteckningar för storheter och enheter åtskiljas i alla typer av texter. Storhetsbeteckningar skall i tryck alltid anges med kursiv stil medan enhetsbeteckningar alltid anges med rak stil (helst även i kursiverade textavsnitt). På så sätt kan man skilja mellan "m" som står för storheten "massa" och "m" som står för enheten "meter".
 
Även matematiska tecken och symboler kan förekomma i annan text än facktext, t.ex. i kataloger där uttryck som "en monitor på 24"" eller måttangivelser med krysstecken x: "30 cm x l4 cm x 7 cm" är vanliga. Observera att det inte skall vara något mellanrum före tumtecknet, men däremot runt krysstecknet. Observera också att enheten bör upprepas i måttangivelsen - även om det är samma enhet för alla mätetal (åtminstone i texter med krav på exakthet). Plus- och minustecken skall även de omges av mellanrum - utom då de fungerar som förtecken till ett tal: "Börsen stängde i dag på +1,2 %". Några tecken, ttill exempel komma, utropstecken, kolon och parentestecken används både som matematiska tecken och som vanliga skiljetecken. Här gäller det att se upp och inte använda skiljetecken i eller direkt efter ekvationer och andra formler.
 
När beteckningar, symboler, förkortningar och siffror ingår i sammansättningar får ett bindestreck hålla ihop ordet: "kol-14-datering", "Hb-värde". Ingår ett tal som förled i en sammansättning tillsammans med en enhetsbeteckning kan man tänka sig flera skrivsätt: "60 W-lampan", "sextiowattslampan", eller "60-wattslampan". I svensk standard anförs en fjärde variant: "en 60 W lampa" (en sextio watts lampa). För att välja variant bör man reflektera över vilken typ av text man skriver. Men oavsett texttyp bör man vara medveten om vilken effekt det kan få om man skriver W respektive W.
 
Henrik Nilsson, Terminologicentrum TNC