Industri

EDI via nätet till minsta underleverantören

Publicerad
Nu är EDI-tekniken med elektronisk dokumenthantering på väg även till de allra minsta av bilindustrins leverantörer. De systemleverantörer som ligger först räknar med ett brett genombrott i år.
 
Tunga underleverantörer till den nordiska fordonsindustrin inför nu den nya billiga tekniken webb-EDI (EDI via internet) gentemot sina egna underleverantörer.
 
Webb-EDI är enkelt att använda. Företaget behöver en pc och en internetbläddrare. Användaren kopplar upp sig mot en hemsida, ger sitt id och lösenord, och skriver därefter in uppgifter enligt en särskild mall. När detta är klart skapas automatiskt ett EDI-meddelande som skickas till mottagaren.
 
Det tar bara några minuter att skriva in uppgiften och de företag som skickar sina EDI-meddelanden på detta sätt har mycket låga kostnader eftersom de normalt redan har en pc och en internetanslutning.
 
Webb-EDI sänker dramatiskt kostnaden för enskilda företag att börja med EDI-kommunikation eftersom det inte krävs några stora investeringar i ekonomi- eller produktionssystem. Dessa investeringar kan annars uppgå till flera hundra tusen kronor för ett enskilt företag.
 
Ny Teknik har talat med Finnveden Powertrain AB i Moheda (omsättning 1,5 miljarder kronor), Lear Corporation i Färgelanda (omsättning 700 miljoner kronor) och Faurecia Exhaust Systems AB i Torsås (omsättning 1,4 miljarder kronor). Dessa tre företag har sedan många år själva använt traditionell EDI-kommunikation gentemot sina egna kunder i fordonsindustrin (Volvo, Saab med flera). Men nu inför de webb-EDI gentemot sina egna underleverantörer.
 
- I juni ska den vara klar att använda för 120 av våra leverantörer, säger Tomas Jonsson, ansvarig för webb-EDI hos Lear i Färgelanda.
 
Merparten av företagets omkring 140 leverantörer börjar i juni övergå från papper till elektroniska dokument för bland annat fakturor och aviseringar, enligt planerna. Den viktigaste fördelen, enligt Tomas Jonsson, är att Lear sänker sina transportkostnader. Eftersom systemet larmar ifall leverantörens avisering uteblir, kan Lear se till att en vanlig leverans ändå hinner komma i tid. Därmed undviker man dyra extrafrakter.
 
Exakt hur stor besparingen blir kan inte Tomas Jonsson svara på. Men investeringskostnaden för Lear är liten, eftersom företaget själv utvecklat systemet tillsammans med bland andra Microsoft.
 
- Återbetalningstiden för vårt företag är ett par veckor, säger Tomas Jonsson.
 
De omkring tjugo leverantörer som i dag utnyttjar vanlig EDI mot Lear kommer att fortsätta med det. Men tack vare webblösningen erbjuds de ytterligare information via Lears hemsida, bland annat uppgifter om leveransvärdering och kvalitetsläge.
 
Faurecia Exhaust Systems planerar att införa webb-EDI till ungefär hälften av företagets cirka 60 leverantörer, framför allt gäller det de minsta leverantörerna.
 
Finnveden Powertrain kommer att införa webb-EDI under året, framförallt till de mindre leverantörer som levererar förnödenheter, till exempel handskar och verktyg.
 
Ny Teknik har tidigare berättat om Volvo lastvagnar som inför webb-EDI gentemot sina underleverantörer och förväntar sig att tjäna 10 miljoner kronor per år på att få bort pappersfakturorna. (NyT Industri 2001:15). Nu tar alltså även bilindustrins underleverantörer steget in i EDI-världen gentemot sina leverantörer.
 
- Vi räknar med att 4 000 till 5 000 tillverkande företag i Norden är direkta och indirekta leverantörer till fordonsindustrin. 80 procent finns i Sverige. Inom tio år kommer dessa företag att ha infört webb-EDI, förutspår Sten Lindgren, vd för Odette Sweden AB som ägs av den svenska bilindustrin.
 
Odette Sweden arbetar främst med standardisering och införande av EDI i bilindustrin.