Industri
Ebolascreening mer effektiv i Afrika
Vid flygplatser i USA har man börjat screena människor för att upptäcka ebola. Bilden är från en patienttransport i Dallas. Foto: TT
Det är mer effektivt att göra ebolakontroller vid flygplatserna innan personer reser ut från de smittdrabbade länderna i Afrika, än här hemma. Det menar statsepidemiolog Anders Tegnell.
USA har infört kontroller av om flygpassagerare har feber och kan vara smittade av ebola när de reser in i dessa länder.
Och även Storbritannien är nu på väg att införa kontroller för personer som kommer från Liberia, Sierra Leone eller Guinea. Resenärerna kommer bland annat att få frågor kring hur länge de vistats i länderna och kan också få genomgå medicinska undersökningar, uppger BBC.
- Storbritannien har sagt att man möjligen ska införa kontroller vid direktflyg från de drabbade länderna i Västafrika, på samma sätt som USA nu gör, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
Medicinska kontroller inte är aktuella vid svenska flygplatser, uppger han.
- Vår bedömning är samma bedömning som vi gjort vid andra smittskyddsåtgärder, att det inte är en rimlig eller effektiv åtgärd.
- Det WHO rekommenderar är att screena resenärer som reser ut från de drabbade länderna innan de reser. Det är det bästa, säger Anders Tegnell, som berättar att detta görs i flera afrikanska stater.
Smittmyndigheternas erfarenheter av flygplatskontroller härrör bland annat från den fruktade Sars-epidemin i början av 2000-talet.
- Det var då man första gången med hjälp av modern teknologi försökte sig på att införa kontroller. De följdes upp noggrant efteråt, och visade sig inte vara meningsfulla. Massor av människor screenades i onödan, konstaterar Tegnell.
Ett 40-50-tal personer från Sverige som besökt de tre smittdrabbade länderna har återvänt hem. De får rådet att hålla sig hemma från sina arbeten i tre veckor efter hemkomsten.
- Det allmänna rådet är att ha en karenstid på tre veckor innan man går tillbaka i tjänst. Man kan vistas med sina familjer hemma. Det fungerar eftersom sjukdomen inte smittar förrän man blir jättesjuk, säger Anders Tegnell.
Sedan i augusti avråder svenska utrikesdepartementet från resor till de tre västafrikanska länderna.
Tegnell säger att det inte går några direktflyg till Sverige från de drabbade länderna.
Gilla Ny Teknik på Facebook