Hållbar industri

Drönaren får uppdrag inom industrin

Brandförsvaret skulle kunna använda drönare. Här sker fälttester med svenska brandförsvaret och Sky Eye Innovations.
Brandförsvaret skulle kunna använda drönare. Här sker fälttester med svenska brandförsvaret och Sky Eye Innovations.
En drönare med värmekamera från Flir systems.
En drönare med värmekamera från Flir systems.
Här putsas de CNC-frästa delarna innan montering.
Här putsas de CNC-frästa delarna innan montering.

Den kan genomföra uppdrag i farliga miljöer, lyfta tungt eller inspektera på svåråtkomliga platser. Efter roboten kommer industrins nya hjälpreda: drönaren.

Publicerad

Daniel Sällstedt och Sky Eye Innovations förstod tidigt att värmekameror och drönare kunde bli en framgångsrik kombination.

– Vi fokuserar på industrin för drönare kan användas till så mycket mer än till nöje, säger Daniel Sällstedt, vd och medgrundare till Sky Eye Innovations som både utvecklar och tillverkar drönare.

Inspektioner från luften med hjälp av drönare är exempel på ett sådant nytt användningsområde, som utvecklats i samarbete med kameratillverkaren Flir systems. Det finns behov av kvalificerade drönare som säkert kan lyfta och kontrollera de mer avancerade och dyrbara sensorerna för att med dessa kunna samla in pålitlig data med större exakthet.

– Det krävs en robust hårdvaruplattform som klarar en tuff miljö och det har vi tagit fram i det här arbetet, säger Daniel Sällstedt.

En utmaning har varit att hitta ett bra sätt att kontrollera kameror i luften. Det har man löst genom att utveckla en egen mjukvara som via radiofrekvens kan kontrollerar alla kamerors funktioner.

Daniel Sällstedt
Daniel Sällstedt

– Att jobba med radioteknik istället för wifi gör att våra lösningar även kan verka på platser med dålig infrastruktur, som vid inspektion av oljeledningar i öknen.

– Men det behövs även intelligens så vi har också utvecklat mjukvara för kamerakontroll. Vi har dessutom en egen analysmjukvara, säger Daniel Sällstedt.

Det finns flera branscher som skulle kunna ha användning av drönarinspektioner, som olja, gas och energi.

– Där bör finnas en stor marknad, säger Daniel Sällstedt.

Han har stora expansionsplaner för bolaget. Än så länge pågår verksamheten i liten skala. Men efter några år av fokus på enbart utveckling pågår sedan hösten 2016 ett arbete med att nå ut till marknaden.

– Men intresset är väldigt stort. Många vill använda drönare men vet inte riktigt hur. Vårt mål är att sälja 300 system under 2018.

Än så länge sker tillverkningen i egen regi i Ljungby där två personer fräser och monterar. I takt med att bolaget växer kommer även tillverkningen att utvecklas till en ordentlig produktionslina.

Drönarbranschen är bara i sin linda.