Industri

Dagmar dukar för barkborren

Granbarkborren, oansenlig men dödligt farlig - för träden. Foto: Skogsstyrelsens bildbank
Vattenfalls Daniel Andersson och Örjan Persson reparerar elnätet på Värmdö i Stockholms skärgård på onsdagen. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Träd har blåst ner över vägen i norska Regdalsmo under stormen Dagmar. Foto: Inger Handegård/Scanpix
På Värmdö gjorde stormen särskilt stor skada, med sönderslagna transformatorsstationer och söndertrasade elledningar. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Vattenfalls Daniel Andersson, Örjan Persson och Conny Runeborg reparerar elnätet på Värmdö i Stockholms skärgård på onsdagen efter julhelgen. 1 100 Värmdöhushåll var på onsdagen fortfarande utan elektricitet efter stormen Dagmar. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Först kom adventsstormen och strax därefter Dagmar. Nu uppmanas skogsägarna att snabbt få ut de stormfällda träden ur skogen så att inte den fruktade granbarkborren på nytt får fäste.

Publicerad

Det tog flera år efter den våldsamma stormen Gudrun den 8 januari 2005 innan man fick kontroll över granbarkborren i södra Sverige där Gudrun härjade som värst.

Gudrun är den värsta stormen som drabbat Sverige på över hundra år. Gudrun fällde 75 miljoner kubikmeter skog, tre gånger så mycket som den svåra stormen 1969 och väsentligt mycket mer än stormen 1902, som båda drabbade samma områden som Gudrun.

All stormfälld skog som blev liggande kvar över sommaren blev till ett överdådigt dukat bord för granbarkborren som kunde föröka sig med en takt som gjorde skogsägarna mörkrädda.

Sommaren därpå, som var ovanligt varm, gav sig barkborrarna på levande träd och dödade cirka 1,5 miljoner kubikmeter granskog i södra Sverige.

Två år efter Gudrun drog stormen Per över ungefär samma områden och skogsägarna i södra Sverige trodde att en förbannelse drabbat dem.

Först under 2009 punkterade tillväxten för granbarkborren.

Adventsstormen, som drog fram över södra Sverige på söndagskvällen den 27 november i år, fick Skogsstyrelsen att direkt gå ut med en uppmaning till skogsägarna att snabbt få ut det stormfällda virket ur skogen.

- Risken är annars stor för att mycket av bekämpningsarbetet mot granbarkborrar som utförts under senare år kommer att ha varit förgäves, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Bara fyra veckor efter adventsstormen kom vinterstormen Dagmar. Den skonade södra Sverige men drabbade skogsägarna i Gävleborgs, Jämtlands och Västernorrlands län när den drog fram natten till annandagen.

Också nu är Skogsstyrelsen på alerten och uppmanar skogsägarna att snabbt få virket ur skogen innan granbarkborren börjar föröka sig.

- Särskilt viktigt är det i Medelpad och delar av Jämtland där det redan finns en stark population av granbarkborre och ett särskilt program för bekämpning, skriver Skogsstyrelsen.

Den stora statliga skogsägaren Sveaskog har gått ut med en preliminär bedömning av resultatet av Dagmars härjningar. Sveaskog talar om 350 000 kubikmeter stormfälld skog.

Först efter nyårshelgen hoppas de stora skogsbolagen och de privata skogsägarnas gemensamma inköpsorganisation Mellanskog att man ska få en bättre bild av situationen.

Granbarkborren

Det finns ett 90-tal barkborrearter i Sverige men det är bara enstaka arter som kan ställa till problem för skogsbruket. Den värsta av dessa är granbarkborren, som också kallas den åttatandade barkborren.

Granbarkborren är bara 4-5 millimeter lång.

Den svärmar från slutet av april. Hanarna borrar sig in under barken på liggande granar där virket ännu inte torkat, eller försvagade träd i solvarma lägen. Där anlägger de en parningskammare som honorna sedan borrar sig in till.

Ingångshålen avslöjas av brunt borrmjöl eller rinnande kåda.

Om granbarkborrarna blir många till antal i samma område kan de angripa och döda stående granar.

Källa: Skogstyrelsen